🔸لیبرالیسم و کنترل بر بدن زنان.. 🖋سیمین کاظمی

🔸لیبرالیسم و کنترل بر بدن زنان

🖋سیمین کاظمی

📍در حالیکه از کره جنوبی خبر آمده، که دادگاه قانون اساسی، جرم انگاری سقط جنین را مساله ای خلاف قانون اساسی این کشور تشخیص داده است و از آغاز سال آینده میلادی پایان دادن به بارداری در این کشور جرم نیست، از آمریکا خبر می رسد که "نمایندگان مجلس ایالت تگزاس آمریکا در حال بررسی طرحی هستند که به موجب آن زنانی که سقط جنین می‌کنند، می‌توانند به اتهام قتل با مجازات اعدام مواجه شوند.".

📍همزمانی این دو خبر، صرفنظر از اینکه بخواهیم از یکی ابراز رضایت و برای دیگری اظهار تاسف کنیم، این نکته بسیار مهم را آشکار می سازد که بدن زنان، چگونه جولانگاه فشارهای سیاسی و اجتماعی قرار می گیرد و قدرت سیاسی در هر نقطه از جهان، با اتکا بر استدلال های حقوقی و اخلاقی متضاد، کنترل آن را در چنگ خود گرفته است.

📍این دو خبر نشان می دهند که معیارهای نظارت بر بدن زن که یک سر آن اخلاق/مذهب است و سر دیگرش حقوق انسانی زن، تا چه حد نسبی، متزلزل و قابل چون و چرا هستند، که در جایی می تواند، مجازات مرگ را بر زنان روا بداند و در جایی دیگر مجوز پایان دادن به بارداری اعطا کند.

📍وقتی بدن زن، از صورت بدن شخصی انسان مستقل به یک ابزار تولید مثل و دستگاه پشتیبان جنین تقلیل می یابد، به ناچار از مالکیت زن خارج و نظارت بر آن در اختیار دستگاه سیاسی حاکم و ارکان آن (مجلس، دادگاه و...) قرار می گیرد. مقاومت زنان مانند آنچه در کره جنوبی رخ داده است، می تواند، رای دستگاه قضایی را تغییر دهد، اما چنین تغییراتی به نظر دایمی و پایدار نمی رسند و ممکن است، چند صباحی دیگر با تصمیمی مانند آنچه امروز در تگزاس رخ داده، به گونه ای دیگر رقم بخورد.

📍فراز و فرودهای ناگهانی حقوق زنان، و وجود تهدید و مخاطره های همیشگی برای آن، نشان می دهد که لیبرالیسم، گفتمانی تصنعی، ناتوان و غیرقابل اعتماد در بازگرداندن حقوق زنان به آنهاست که نباید فریفته اش شد.

📍از آنجا که دستاوردهای زنان در چنین سیستمی، همواره در معرض خطرند، برابری خواهان، مجبورند در یک مبارزه مداوم، هم از آن دستاوردهای شان حراست کنند و هم مطالبات شان را به پیش ببرند و هم اینکه، همزمان برای تغییر ساختارهایی که مانع از دستیابی به برابری اجتماعی واقعی می شوند تلاش نمایند.


💡 #رسانه شمایید. اگر می‌پسندید، برای دوستان‌تان بفرستید.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology