✅تسخیر بازار: ائتلاف گروه‌های قدرت علیه منافع عمومی.. در ادامه بخش‌هایی از این گفتگو آمده است:

✅تسخیر بازار: ائتلاف گروه‌های قدرت علیه منافع عمومی

در شمارۀ اخیر اندیشۀ پویا گفتگویی با احمد میدری (معاون رفاه وزارت کار) منتشر شده که نکته‌های قابل‌تأملی دارد. در ادامه بخش‌هایی از این گفتگو آمده است:

🔸در نظام سیاست‌گذاری ایران تغییرات مهمی رخ داده است. قدرت تصمیم‌سازی به نفع گروه‌های متشکل ثروتمند تغییر یافته و نهادهایی که منافع گروه‌های کم‌درآمد را نمایندگی می‌کنند تضعیف شده‌اند و امکان رسیدن صدای گروه‌های فقیر به مجموعۀ حکومت کم شده است.

🔸برخی اصناف و گروه‌ها ذاتاً قدرتمند هستند نظیر پرشکان، پیمانکاران، وکلا، و کانون‌های مهندسی. این گروه‌ها صنف دارند و می‌توانند منافع صنف خویش را پیش ببرند. اما فقرا چنین امکانی ندارند و باید نهادهایی مانند مجلس، شورای شهر، و رسانه‌‌ها بلندگوی آن‌ها باشند اما این نهادها هم به‌دلایل مختلف کمتر منافع مردم را نمایندگی می‌کنند. مجلس و شورای شهر شخصی‌تر شده و وابستگی رسانه‌ها به پول و سرمایه بیشتر شده است.

🔸در فضای محدودسازی فعالیت احزاب ممکن است افرادی وارد مجلس شوند که قادر به نقادی از دولت و نظام اداری نباشند. منافع یک سری از گروه‌ها دیده نمی‌شود و منافع یک سری از گروه‌ها دیکته می‌شود.

🔸از نظام بانکی تا خطوط هوایی کشور از دست دولت رها شده و گروه‌های پرقدرت خصوصی آن‌ها را ربوده‌اند و اجازۀ ورود هیچ رقیبی را نمی‌دهند. بازار تسخیر شده و بیشتر به بازارسازی قرن 19 آمریکا و سرمایه‌داری فاسد کشورهای آمریکای لاتین شبیه است. وضعیت در صنعت خودرو، دارو، و نساجی نیز به همین منوال است.

🔸به‌دلیل ضعف نظام اداری و گسترش مداوم گروه‌های ذی‌نفوذ، دولت نمی‌تواند نقش بازیگر بی‌طرف را بازی کند. این مسئله‌ای ساختاری است و این گروه‌ها منافع خویش را در بدنۀ دولت پیش می‌برند. تحولی مهم در اقتصادسیاسی ایران رخ داده و گروه‌های ذی‌نفوذ قدرتمندی شکل گرفته‌اند. مداخلۀ دولت در اقتصاد کاهش یافته و گروه‌های پرقدرت بر اقتصاد حاکم شده‌اند. ادامۀ این روند برای مجموعۀ حکومت و نظام اجتماعی و سیاسی خطرساز است.

🔰از کانال سیاست گذاری اجتماعی

#جامعه
#سیاست_گذاری

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_sociology