🔅درب استادیوم‌های فوتبال را به روی زنان ایرانی بگشایید: نقدی کوتاه بر جنسیتی کردن مکان

🔅درب استادیوم های فوتبال را به روی زنان ایرانی بگشایید: نقدی کوتاه بر جنسیتی کردن مکان
🖊وحید #قاسمی/ عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان

📍سیاست گزاران فرهنگی طی چند دهه اخیر تلاش های فراوانی برای جنسیتی کردن پدیده های مختلف به انجام رسانده اند. تلاش برای جنسیتی کردن مکان یکی از این موارد است. مردانه – زنانه کردن کلاس های درس دانشگاهی از اولین تلاش ها برای جنسیتی کردن مکان، پس از انقلاب اسلامی بود. جنسیتی کردن خانه، مهد کودک، مدرسه، دانشگاه، ورزشگاه، تاکسی، اتوبوس، مترو، قطار، اداره، خیابان و پارک از جمله مواردی است که به بحث کلی جنسیتی کردن مکان ربط پیدا می کند.
در حالی که دوگانه مرد – زن، طبیعی و زیست شناختی است دوگانه زنانه – مردانه، فرهنگی و اجتماعی است. در حالی که به خواست طبیعت زن یا مرد شده ایم به خواست جامعه، زنانه یا مردانه زندگی می کنیم. در حالی که زن و مرد بودن تعریفی یکسان بین تمامی انسان ها، در همه مکان ها و زمان ها دارد، زنانه یا مردانه زندگی کردن به شدت در طول زمان و مکان تا بدان حد متغیر و متفاوت است که به راحتی می توان آن را در بسیاری از موارد متضاد دانست.
فرهنگ در اجتماعات انسانی مختلف، پدیده های متفاوتی را با درجات مختلفی جنسیتی می کند. فرهنگ ممکن است نقش ها را جنسیتی کند مثلاً بگوید نقش رییس جمهوری یک نقش مردانه است. به همین ترتیب فرهنگ ممکن است نقش وزارت را یک نقش مردانه تعریف کند در حالی که مربی مهد کودک یا پرستار بیمارستان را نقش هایی کاملاً یا بیشتر زنانه تعریف کند. پیوند مرد-رییس جمهور یا زن-مربی مهد کودک، نه یک پیوند ذاتی که یک پیوند فرهنگی است. به همین ترتیب پیوند های زن-درون خانه و مرد- بیرون خانه پیوند هایی فرهنگی هستند.
فرهنگ همچنین ممکن است مکان را جنسیتی کند مثلاً بگوید عقب اتوبوس زنانه و جلوی اتوبوس مردانه است. سمت راست پارک مردانه و سمت چپ آن زنانه است. اتاق های طبقه دوم اداره، مردانه و اتاق های طبقه سوم زنانه است. سمت راست پرده در کلاس درس، مردانه و سمت چپ آن زنانه است. واگن های فرد قطار، مردانه و واگن های زوج زنانه است. استادیوم های فوتبال مردان، مردانه و استادیوم های فوتبال زنان، زنانه است. تمامی این پیوندها، صرفاً فرهنگی بوده و هیچ پیوند ذاتی بین آنها وجود ندارد.
📌 برای مطالعه ادامه این نوشته، Instant View را فشار دهید.
📎 1freeman.net/ref/9

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology