▫️ شرط موفقیت «موفقیت‌های کوچک ایرانیان». 🖋 رحیم زایرکعبه- دکترای جامعه شناسی

▫️ شرط موفقیت "موفقیت‌های کوچک ایرانیان"
🖋 رحیم زایرکعبه- دکترای جامعه شناسی

دکتر محمد فاضلی، کانالی تلگرامی تحت عنوان "موفقیتهای کوچک ایرانیان" ایجاد کرده است که هدف اصلی از آن ترویج این اندیشه است که افراد با کارهای موفق خود در سطح فردی یا بین فردی و در سطح خرد می‌توانند موجب تغییرات مثبت در ساختارهای کلان شوند. این ایده دکتر فاضلی در نوع خود امری بسیار بدیع و امیددهنده هست؛ اما گفتنی هست که موفقیتهای کوچک تحت شرایط خاصی می توانند اثرگذاری جمعی داشته و موجب تغییر ساختاری را فراهم سازند؛ در غیر این صورت، قادر به اثربخشی جمعی و تغییر ساختاری نشده و به موفقیتهایی کوچک، کم اهمیت، جزیی، بدون حمایت عمومی، پراکنده و جزیره ای تبدیل خواهند شد.

اما "موفقیتهای کوچک در چه صورتی به تغییر ساختاری منجر می شوند؟" در پاسخ باید گفت، موفقیتهای کوچک زمانی می توانند به تغییر ساختاری منتهی شوند که "میان ذهنیت" مشترکی را در میان افراد جامعه به وجود آورند. منظور از آن، نظام ارتباط دوجانبه ای میان ذهن من و دیگری، آن‌طور که در جهان و زندگی روزمره وجود دارد، می باشد. اما سوال این است که :"چگونه میان ذهنیت مشترک در میان افراد جامعه به وجود می‌آید؟" در پاسخ به این سوال می توان گفت، تحقق میان ذهنیت مشترک در میان افراد بستگی به شرایط زیر دارد:

اولاً افراد جامعه، موفقیتهای کوچک حاصله را موفقیتهای خاص ندانند. به عبارت دیگر احساس نکنند که آن موفقیتهای کوچک فقط به درد آن افراد موفق می خورد و در نتیجه با موقعیت اکثریت افراد جامعه تطابق ندارد.

ثانیاً افراد جامعه، موفقیتهای کوچک حاصله را آن قدر جزیی و کم‌اهمیت ندانند که احساس ‌کنند این گونه موفقیتها حتی در صورت همگانی شدن هم چندان تغییر جدی در ساختار به وجود نخواهند آورد. به عبارتی افراد جامعه، شاید چنین موفقیتهایی را در نوع خود جالب بدانند؛ اما هرگز علاقه ای به ترویج آنها در جامعه نداشته باشند. چرا که احساس کنند ترویج آنها در جامعه نوعی اتلاف وقت و بدون تاثیرات بزرگ می باشد.

با توجه به آنچه بیان شد موفقیتهای کوچک با تحقق شرایط فوق می توانند میان ذهنیت مشترکی را در میان افراد جامعه به وجود آورند و همین میان ذهنیت مشترک به روندی اجتماعی در جامعه منجر می‌شود. منظور از روند اجتماعی نیز کنش های فردی افرادی هست که در رابطه با وضعیت‌های روزمره زندگی‌شان در جهتی همانند هم می اندیشند و عمل می‌کنند و در نتیجه اثر تراکمی بر جامعه برجای می‌گذارند. بنابراین با به راه افتادن روند اجتماعی، ساختار ناکارآمد در طول زمان به تدریج تغییر یافته به ساختاری کارآمد تبدیل می گردد.

#نویسنده_مهمان

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology