‌‌✅ جهان وطنی ایرانی

‌‌✅ جهان وطنی ایرانی

✍🏻 دکتر نعمت الله فاضلی


🔵 دکتر فاضلی در این یادداشت به کمک مفهوم «جهان وطنانه شدن» یا چشم انداز جهان وطنانه روایتی از تغییر زندگی ایرانیان در دوران معاصر را ارائه می کند.

✅ «جهان وطنانه شدن زندگی روزمره انسان ایرانی» از مهمترین تغییراتی است که جامعه ما در حال حاضر آن را تجربه می کند.

🔻جهان وطنانه شدن به تعبیر گیدنز همان کوچک شدن دنیا و فشرده شدن زمان و مکان در جهان امروز است.

✅ در این موقعیت جهان وطنانه ما انسانها باید شیوه های تازه ای از فهم پذیر کردن این جهان را کسب کنیم تا امکان زیستن در آن را به دست آوریم.

🔻جهان وطنانه تنها مفهومی برای زیستن نیست، بلکه در عین حال «نگرشی برای فهمیدن» و شناختن این شیوه تازه زندگی در جامعه است.

🔻 جهان بینی جهان وطنانه به ما الزام می کند که امر جهانی را بشناسیم و محلی کنیم؛ یعنی بتوانیم دانش ها، زبان، تجربه ها، هنر ها و تمامی داشته های محلی خود را در بافت و بستر جهان امروز قرار داده تا «امر محلی» اعتبار و سودمندی خود در برابر «امر جهانی» باز تعریف کند.

🔻ویژگی مهم و تاثیرگذار زیست جهان وطنانه، نفوذ همه جانبه آن در زندگی روزمره و عادی همگان است.

✅ تا کمتر از صد سال پیش، زندگی ایلی در ایران شکل غالب زندگی بوده است.

🔻در زندگی ایلی، طبیعت موثرترین عامل بر کیفیت زندگی و غارت گری یکی از روندهای متعارف و همه گیر بود.

🔻انسان ایلی برای شکل دادن به احساس امنیت خود به پیوندهای خونی و تعصبات قومی و همچنین تمام آیین ها و باورها به مثابه الگوهای جمعی اهمیت می داد.

✅ هر ایرانی امروزی می تواند با مقایسه تجربه های زیسته امروزین خود با تجربه های زیسته انسان ایلی دیروز، موقعیت جهان وطنانه خود را تجسم کند.

🔻جریان جهان وطنانه شدن در ایران از همان دوره قاجار به شیوه معاصر یا همان «تجدد» آغاز شد.

✅ ما در ایران معاصر موقعیت جهان وطنی را فهم پذیر نکرده و قادر نیستیم بفهمیم انسان ایرانی در شرایط عادی زندگی لزوما در چارچوب دولت ملی یا دولت-ملت زیست نمی کند.

🔵 جامعه ایران از نظر فرهنگی دارای موقعیت جهان وطنانه است و این موقعیت چیزی است که نظام های سیاسی ما مایل به رسمیت شناختنش نیستند.

🌐شبکه جامعه شناسی علامه

@Atu_sociology