✅ نقد چیست و تفکر انتقادی چگونه است؟. 🖋 ابوالحسن صفرپور

✅ نقد چیست و تفکر انتقادی چگونه است؟
🖋 ابوالحسن صفرپور
دانشجوی كارشناسی ارشد برنامه‌ريزی توسعه منطقه‌ای

📍 #نقد چیست و چه نسبتی با تفکر دارد؟ آیا نقد یک کنش اعتراضی است یا نوعی #اندیشیدنِ خردمندانه است؟ تفاوت منتقد، معترض، مخالفت، مصلح و مفسد در چیست؟ وقتی از کسی انتقادی می شود یعنی چگونه رفتاری با وی شده است؟ واکنش ما نسبت به نقد از کجا نشئت می گیرد؟

📍 نقد، موضوع مناقشه برانگیزی است که بسیاری از مجادلات سیاسی و فرهنگی ما، از روشن نبودن مفهوم آن ناشی می‌شود؛ تا جایی که منتقد را به جرم مفسده انگیزی اش خاموش می‌کنند. کار منتقد، حرف زدن است ولی نقد، منتظر شنیده شدن نیست. اینجا است که تفاوت #منتقد با معترض و مخالف و مصلح و مفسد روشن می‌شود.

📍از نظر #کانت واگذاردن چیزی به معرض نقد به معنای واگذاردن آن به معرض "سنجش #آزادانه و بی قید و شرط خرد" است. بنابراین نقد یک فریاد افشاگرانه علیه یا له پدیده ای نیست. بلکه اندیشیدن ناب و بدون فشار درمورد مسئله است. ما نباید از اینکه مورد انتقاد قرار بگیریم واهمه یا استرسی داشته باشیم، چون منتقد دارد درمورد ما می اندیشد. این یعنی فرصتی است که ما نیز به این پرسش که چگونه می توانیم دوباره به خودمان اعتماد کنیم، بیاندیشیم.

📍 امروزه بحران نقد ناشی از شکستی است که بخاطر فضای #تهدیدآمیز جامعه ی سیاست زده برآن حاکم است. نقد ابزاری است که افراد سخیف و کوته بین مرتبا آن را مورد سواستفاده قرار می دهند. از طرف دیگر هم افراد سیاسی و قدرتمند که آن را تهدیدی علیه خود می بینند، سعی در سرکوب آن دارند. از این رو ما به غلط تصور میکنیم نقد، حرکتی اعتراضی است!

📍 نقد به مثابه ی اندیشیدن پیرامون خود است. درمورد تفکرات و عملکرد هرکسی که تا قبل از نقد اقداماتش #مشروعیت داشته است و بعد از نقد برای مشروعیتِ مجدد باید درمورد خودش تفکر کند. این دشوارترین کار است. ما حتی در خلوت خودمان هم شاید جرات تفکر بر اقدامات مان نداشته باشیم دیگر چه رسد در فضای عمومی جامعه و در رسانه!

📍 امروز واکنش افراد نسبت به نقد سرکوبگر است. نه تنها نمی اندیشیم بلکه حتی اجازه #تفکر به منتقد هم نمی دهیم. خوب است تلقی ما از نقد تغییر کند و بدانیم که رابطه نقد با تفکر مستقیم و بی واسطه است. درواقع منتقد، معترض نیست بلکه فردی است که یاد گرفته عمیق بیاندیشد و دیگران را به تفکر وادارد.

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology