‌📖 کتاب «بازار کار و سازمان تأمین» تألیف دکتر محسن ریاضی در ۲۵۶ صفحه توسط واحد انتشارات مؤسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی، منتشر شد

‌📖 کتاب « بازار کار و سازمان تأمین #اجتماعی » تألیف دکتر محسن ریاضی در 256 صفحه توسط واحد انتشارات مؤسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی، منتشر شد.این کتاب به بررسی نقش و جایگاه سازمان تأمین اجتماعی در بازار کار و سیاست‌های اشتغال‌زایی کشورپرداخته‌است.

بازار کار ‌به‌عنوان یکی از چهار بازار مهم اقتصاد، به دلیل تأثیر و ارتباط آن با زندگی روزمره از اهمیت ویژ‌ه‌ای برای مردم و دولت‌ها برخوردار است، به‌نحوی‌که یکی از شاخص‌‌های وضعیت اقتصادی و سنجش عملکرد اقتصادی دولت‌ها، ارزیابی میزان رضایت مردم از دولت و سیاست‌های اقتصادی آن، شرایط بازار کار است.
در بررسی عوامل مؤثر بر بازار کار، یکی از موضوعاتی که بخصوص از سوی برخی کارشناسان و کارفرمایان ‌به‌عنوان مانع تولید و ایجاد فرصت‌‌های شغلی جدید از آن یاد می‌شود، پرداختی‌‌های کارفرمایان به سازمان تأمین‌اجتماعی در قالب حق‌ بیمه سهم کارفرمایان است. از دید این گروه، حق‌ بیمه‌‌های پرداختی کارفرمایان به سازمان تأمین‌اجتماعی، یک مانع اصلی در توسعه فعالیت‌ها و حتی توقف فعالیت آنها است که این امر به‌نوبۀ‌خود بر میزان بکارگیری نیروی انسانی از سوی آنها تأثیرگذار می‌باشد؛ موضوعی که مسئولان و متولیان سازمان تأمین‌اجتماعی نه‌تنها با آن مخالفند بلکه سازمان تأمین‌اجتماعی را به دلیل کارکرد‌های اقتصادی و اجتماعی مترتب شده بر آن یکی از عوامل مؤثر در رشد و شکوفایی بازار کار می‌دانند.
در این راستا، هدف اصلی این کتاب، یافتن پاسخ برای این پرسش بوده است که آیا قوانین، مقررات و سیاست‌های سازمان تأمین‌اجتماعی ضد تولید و ‌اشتغال‌زایی در بازار کار است ؟، برای رسیدن به پاسخ درست، نظرات موافق و مخالف بر اساس آمار و اطلاعات و مبانی علمی مطرح شده در این زمینه، مورد کنکاش قرار گرفته است. بررسی اثرات متقابل بازار کار و تأمین‌اجتماعی بر یکدیگر، سیاست‌های تأمین‌اجتماعی در بازار کار و اثرات اشتغال‌زایی آنها، عوامل مؤثر بر ایجاد اشتغال و جایگاه سازمان تأمین‌اجتماعی در از دیگر اهداف تدوین این کتاب بوده است. دو بخش اصلی این پژوهش شامل «مبانی نظری» و «مبانی تجربی» به شرح ذیل است.
مبانی نظری تحقیق به «چگونگی تأثیرگذاری سازمان تأمین‌اجتماعی بر بازار کار از طریق نهاد‌های بازار کار»، «چگونگی تأثیرگذاری سازمان تأمین‌اجتماعی بر عرضه و تقاضای نیروی کار»، «هزینه‌‌های مبادلاتی تأمین‌اجتماعی برای کارفرمایان»، «جایگاه بیمه‌‌های اجتماعی و حمایت‌‌های اجتماعی در بازار کار»، «اثرات متقابل بازار کار و سازمان تأمین‌اجتماعی بر یکدیگر»، «مطالعات انجام شده در زمینۀ عوامل مؤثر در ایجاد اشتغال» و «نقش و جایگاه سازمان تأمین‌اجتماعی» می پردازد.همچنین چگونگی شکل‌گیری عرضه و تقاضای نیروی کار در اقتصاد و عوامل مؤثر بر عرضه و تقاضای نیروی کار و چگونگی تأثیرگذاری سازمان تأمین‌اجتماعی بر این عوامل را مورد بررسی قرار می دهد.
بررسی عوامل مؤثر در ایجاد اشتغال مبحث بعدی این کتاب است که با هدف شناسایی عوامل مؤثر بر ایجاد اشتغال و جایگاه سازمان تأمین‌اجتماعی ‌به‌عنوان یک عامل مؤثر مطرح شده است. این موضوع بر اساس مطالعات صورت گرفته درباره عوامل مؤثر در ایجاد اشتغال و نیز موانع ایجاد اشتغال در کشور تشریح شده است و در پایان به جمع‌بندی و نتیجه‌گیری درباره نقش و جایگاه سازمان تأمین‌اجتماعی در بازار کار پرداخته شده است.
در بخش تجربی نیز به مواردی از قبیل بررسی تحولات «بازار کار کشور»، «جایگاه سازمان تأمین‌اجتماعی در برنامه‌ها و سیاست‌های اشتغال‌زایی کشور»، «بررسی نظریه ضداشتغال‌زا بودن سازمان تأمین‌اجتماعی» و «سیاست‌های اشتغال‌زایی و پایداری مالی سازمان تأمین‌اجتماعی» می پردازد. در این راستا، ابتدا تحولات بازار کار و روند‌‌ مشاهده شده در آن در دو بعد عرضه و تقاضا مورد بررسی قرار می‌گیرد. بررسی روند‌ها و نسبت‌‌های جمعیتی و بازار کار در ایران از‌جمله عرضه و تقاضای نیروی کار و نیز نرخ بیکاری در دوره زمانی 90 - 1335 مهمترین مبحث این بخش را به خود اختصاص می‌دهد.
بررسی نقش و جایگاه سازمان تأمین‌اجتماعی در سیاست‌های اشتغال‌زایی، بخش بعدی این کتاب تشکیل می‌دهد. در این فصل در ابتدا سیاست‌های اشتغال‌زایی اتخاذ شده در برنامه‌‌های پنج‌ساله توسعه‌ کشور قبل و بعد از انقلاب مورد بررسی قرار می‌گیرد، سپس به جایگاه سازمان تأمین‌اجتماعی در سیاست‌های مذکور پرداخته شده است. راهکارهای اشتغال‌زایی مرتبط با سازمان تأمین‌اجتماعی در تدوین برنامه‌ها و سیاست‌های موجود و قوانین و مقررات دائمی کشور، از دیگر مباحث این فصل است.
جهت تهیه این کتاب می توانید با موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی واحد کتابخانه به شماره 88753245 داخلی 113 تماس بگیرید.

#معرفی

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology