✅ جبرگرایی تکنولوژیک؛ نقطه پیوند موافقان و مخالفان تلگرام. 🖋 ابراهیم احراری

✅ جبرگرايي تکنولوژيک؛ نقطه پيوند موافقان و مخالفان تلگرام
🖋 ابراهيم احراری
دانشجوی دکتری ارتباطات

📍 برای تکنولوژی‌های ارتباطی همواره نقش خاصی در تحولات سیاسی ایران متصور شده‌اند. به طوری که انقلاب مشروطه را انقلاب تلگراف، انقلاب اسلامی سال 57 را انقلاب نوار کاست و دستگاه کپی، تحولات سال 88 را تحت تأثیر پیامک و توئيتر و انتخابات ریاست جمهوری 92 را انقلاب فیسبوک و انتخابات اسفند 94 و ارديبهشت 96 را تحت تأثیر تلگرام توصیف کرده‌اند. این تعبیرات منحصر به ایران نیست، بلکه در مورد سایر کشورها نیز از انقلاب‌های تویتتری و فیسبوکی نام برده می‌شود. مثل انقلاب‌های اخیر کشورهای عربی.
با گسترش دسترسي به فناوري اطلاعاتي و سواد استفاده از آن، مي‌توان انتظار داشت كه تحولات اجتماعي و سياسي نيز با استفاده از فضاي گسترده رسانه‌ها سرعت بيشتري بگيرند. در جامعه ايران نيز با توجه به ضريب نفوذ اينترنت و استفاده فراگير از نرم‌افزارهاي پيام‌رسان و حضور گسترده در شبکه‌هاي اجتماعي، مي‌توان گفت شبکه‌هاي اجتماعي مجازي به رسانه‌ مسلط تبديل شده‌اند.
آمارهاي اعجاب آوري از حضور فعال کاربران در فضاي مجازي نيز منتشر مي‌شود که برخي با اتکا بر اين آمارها شايد ترديدي به خود راه ندهند که تکنولوژي‌هاي ارتباطي را تأثيرگذارترين متغير در رويدادهاي کشور تلقي ‌کنند. براي مثال بر اساس اعلام مؤسسه تحقیقاتی هیل اَند نالتون، بعد از انتخابات 1388، بیش از 200 هزار توییت در هر ساعت حاوی واژه «ایران» ارسال شده. تنها در روز 30 ژوئن 2009 (9 تير 1388)، بیش از سه هزار ویدئو مربوط به اعتراض‌ها، ظرف 24 ساعت در یوتیوب آپلود شده است. همچنين نزدیک به 12 درصد بلاگ پُست‌ها در ایام بعد از انتخابات مربوط به ایران بوده است.
اما قبل از اينکه ما تحت‌تأثير اين آمارها قرار بگيريم، به عنوان دانش‌آموختگان ارتباطات بايد بپرسيم چقدر از تحولاتي که رسانه‌ها در آنها نقش‌آفريني مي‌کنند «مسئله ارتباطي» هستند؟ در واقع اگر مسائل سياسي، مسائل اقتصادي، مسائل ارتباطي، مسائل اجتماعي و … درست از هم بازشناسي نشوند، ما در تحليل مسئله‌اي که با آن مواجه هستيم دچار خطا مي‌شويم و رابطه علت و معلولي نادرستي بين پديده‌ها برقرار مي‌کنيم. از اين رو در خصوص رويدادهاي اخير که 70 شهر ايران را درگير کرد از خود مي‌پرسيم آيا اين اعتراضات و تحولات پيراموني آن یک مسئله ارتباطی است و راه پاسخگويي به آن راهکار ارتباطي است؟
🔸برای مطالعه نوشته، Instant View را فشار دهید 🔻
goo.gl/SYBEpS

#نویسنده_مهمان

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology