🔅 هفت اولویت شوراهای شهر در دوره پنجم!. 🖋 مهران

🔅 هفت اولویت شوراهای شهر در دوره پنجم!
🖋 مهران #صولتی

✏️ مهمترین اولویت شوراهای دوره پنجم باید اهتمام در تشکیل مرکز پژوهش های راهبردی شورا و شهرداری باشد. مرکزی که می تواند با تشکیل کمیته های تخصصی و جلب نظرات کارشناسان شهری و دانشگاهی، طرح های مناسبی را جهت ارایه به صحن شورا فراهم سازند. متاسفانه به دلیل فقدان چنین مرکزی امورات شورای شهر بیشتر درگیر روزمره گی ها شده و از ایجاد تحولی معنی دار در عرصه توسعه و مدیریت شهری بازمانده است.

✏️ اولویت دوم باید جدی گرفتن مقوله "جامعه شناسی شهری" از سوی اعضای شورا باشد. متاسفانه تاکنون دغدغه متخصصان شهری، "نگرش سازه محور" به شهر بدون توجه به الزامات شهرنشینی بوده است. امری که شهر را به محیطی سرشار از معضلاتی همچون ترافیک، حاشیه نشینی، معماری فاقد تاریخ و فضایی انباشته از استرس و توام با عدم رضایت تبدیل کرده است. در حالی که" نگرش جامعه محور" به شهر آن را به عنوان موجود زنده می نگرد که ارتباطی ارگانیک با شهروندان داشته ‌و لزوما باید نیازهای آنها را مدنظر قرار دهد.

✏️اولویت سوم این دوره باید فراهم کردن آیین و" کارناوالی" ویژه هر شهر باشد تا بتواند در مناسبت های مختلف به نمایش درآمده و هویت متفاوت مردم آن شهر را نمایندگی کند. آیینی که قادر باشد جاذبه ای برای گردشگران فراهم کرده و از اشتهار کافی در فضای رسانه ای و فرهنگی کشور برخوردار شود. کارناوالی که می تواند حول خود شادی های جمعی شهروندان را سامان داده و ظرفیت کافی برای هویت بخشی به ساکنان آن شهر را داشته باشد.

✏️اولویت چهارم باید گسترش فضاهای عمومی جهت ارتباط گرم و زنده مردم با یکدیگر باشد. فضاهایی که شهروندان قادر باشند فارغ از دغدغه های خرید و مصرف، به گفتگو با یکدیگر بنشینند. اماکنی غیر مسقف که از جذابیت کافی برای شکل گیری دیالوگ برخوردار بوده و بتوانند پرداختن به دغدغه های عمومی درباره شهر و کیفیت شهرنشینی را نمایندگی کنند. متاسفانه" نگرش سازه محور" به شهر بیشتر به دنبال تامین نیازهای فردی شهروندان جهت گذران زندگی خصوصی و حداکثر خانوادگی شهروندان می باشد و از نیازهای عمیق ارتباطی ایشان غفلت می کند. رویکرد رایجی که با اتمیزه کردن شهروندان، پیامدهایی همچون انزواگرایی و افسردگی را برای آنها به ارمغان می آورد.

✏️اولویت پنجم باید سامان بخشی به حاشیه شهر از منظر نیازهای روانی- اجتماعی ساکنان این مناطق باشد. متاسفانه" نگرش سازه محور" به حاشیه، صرفا نیازهای شهروندان را در اموری از قبیل امکانات سخت افزاری همچون آب، برق، گاز و خیابان خلاصه کرده و از پرداختن به نیازهای واقعی ایشان همچون شادی، احساس شهروندی و همبستگی با سایرین غفلت می کند. حال آنکه پرداختن به نیازهای ارتباطی و اجتماعی حاشیه نشینان می تواند از احساس بیگانگی آنها نسبت به فرآیند شهرنشینی کاسته و ظرفیت ها و استعدادهای ایشان را در راستای افزایش احساس همبستگی در شهر بکار بگیرد.

✏️اولویت ششم باید تمرکز زدایی از مدیریت شهری و فراهم کردن امکان گسترش مشارکت شهروندان در عرصه تصمیم سازی باشد. کمک به شکل گیری شورایاری ها در مناطق و محلات، مهمترین اقدام در این مسیر است. شورایاری ها نه تنها می توانند ظرفیت های مشارکتی محلات را فعال نمایند بلکه از طریق دامن زدن به ارتباطات شبکه ای قادرند تا با افزایش همبستگی میان ساکنان این مناطق از نیازها و کمبودهای برخی خانواده ها نیز مطلع شوند. لذا اجرای پروژه شورایاری ها می تواند " نگرش جامعه محور" به شهر را تقویت کرده و نوعی احساس یگانگی میان شهروندان با فرآیندهای توسعه و مدیریت شهری ایجاد نماید.

✏️آخرین و شاید مهمترین اولویت شوراهای دوره پنجم اهتمام جدی نسبت به آسیب فساد سیستمی موجود در رابطه شورا -شهرداری از طریق افزایش شفافیت در مسیر مدیریت شهری می باشد. در همین راستا اقداماتی از قبیل برگزاری علنی جلسات شورا، شفاف کردن پرداختی های اعضا، تقویت حضور خبرنگاران در جلسات، ارائه گزارش فصلی از اقدامات شورا به افکار عمومی، گسترش دولت الکترونیک در شهرداری و کاهش دخالت های انسانی، اعلام دارایی های اعضا در ابتدا و انتهای دوره مسئولیت، می تواند موجب افزایش اعتماد شهروندان نسبت به فرآیند مدیریت شهری و بهبود شاخص سرمایه اجتماعی در شهر شود.

#جامعه‌شناسی_شهری
#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ