✅من نقد می‌کنم در نهایت امیدواری. ✍🏻 (از کانال دکتر) محمد

✅من نقد می‌کنم در نهایت امیدواری
✍🏻(از کانال دکتر) محمد #فاضلی

مقاله‌ای برای آخرین شماره ماهنامه اندیشه پویا در سال 1395 نوشته بودم که یکی از بخش‌های آن برشمردن ده مشکلی بود که کشور با آن روبه‌روست. آن مقاله 5200 کلمه است و امروز برخی کانال‌ها خلاصه‌ای 210 کلمه‌ای از آن‌را تحت عنوان «ده بحران» و به صورت زیر منتشر کرده‌اند.
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
جمهوری اسلامی ایران در پایان چهارمین دهۀ عمر خود به واسطۀ مجموعه‌ای از مشکلات که برخی از آن‌ها صورت بحرانی به خود گرفته‌اند در وضعیت حساسی قرار گرفته است. ده گزارۀ اصلی دربارۀ این مشکلات که بُعد داخلی دارند ــ بدون لحاظ کردن اولویت‌بندی و اهمیت هر کدام ــ به این شرح است:
یکم: رشد اقتصادی با میانگین کم‌تر از چهار درصد در طول چهار دهه و افزایش جمعیت، به ایجاد عدم توازن ساختاری در برآوردن نیازهای کشور انجامیده است.
دوم: افزایش جمعیت و بیکاری فزاینده، جمعیت جوان را در معرض فرسایش و آمادگی برای اقدامات بی‌ثبات‌کننده قرار داده است.
سوم:‌ رشد اقتصادی اندک و نامتوازن، شکاف گسترده‌ای میان مرکز و پیرامون کشور ایجاد کرده است.
چهارم: فقدان سرمایه‌گذاری در صنعت، و عقب‌ماندگی فناورانه، نرخ بهره‌وری را در سطح نامناسبی نگه داشته است.
پنجم: نظام بانکی به علل مختلف در وضعیت ناپایدار، ورشکسته و ناتوان از تأمین مالی توسعۀ اقتصادی قرار گرفته است.
ششم: اصلاحات در نظام اداری کشور دائماً به تعویق افتاده و ظرفیت دولتمندی کاهش یافته است.
هفتم: فساد به خصیصۀ سیستماتیک حکمرانی بدل شده است.
هشتم: مجموع خصایص اقتصاد سیاسی ایران باعث فرسایش شدید محیط زیست شده و کشور را با بحران منابع حیاتی روبه‌رو ساخته است. تغییر اقلیم نیز عاملی است که ایران و کشورهای منطقه را به‌شدت تحت تأثیر قرار خواهد داد و بر شدت مشکلات می‌افزاید.
نهم: آسیب‌های اجتماعی تحت تأثیر روندهای داخلی و همچنین روندهای بین‌المللی افزایش یافته و به تهدیدی برای ثبات اجتماعی تبدیل شده است.
دهم: سرمایۀ اجتماعی کشور بر اثر مجموع مشکلات ذکرشده فرسایش یافته و اعتماد عمومی به حکمرانی کاهش یافته است.
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
مشکل این گونه خلاصه کردن‌ این است که فقط مشکل را می‌گوید، ایده امیدوارانه مقاله را منتقل نمی‌کند و شاید خواننده احساس ناخوشایندی پیدا کند، انگار پنجره امیدی نیست. من اما بسیار امیدوارم و برای این امیدواری شما را به برگزیده‌ای از مصاحبه‌ای که سال 2001 با «مان موهان سینگ» معمار اصلاحات اقتصادی هند و آغازگر تبدیل هند به یک اقتصاد رقابتی و کارآمد انجام شده است دعوت می‌کنم. اصل مصاحبه 17 صفحه است و در کتاب «ایده‌های جذاب در گفت‌وگو با بزرگان اقتصاد و مالی» (ترجمه جعفر خیرخواهان و علی سرزعیم، نشر شرکت کارگزاری بانک کشاورزی منتشر شده است. سینگ تا حدی نشان می‌دهد که از چه وضعیتی کشورش را نجات داده است و این برای ما درس‌آموز و راهگشاست.

#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw