🔅فلسفه‌ی اجتماعی. 🖊خلیل

🔅فلسفه‌ی اجتماعی
🖊خلیل #میرزایی

📍1ـ مجموعه‌ای از اعتقادها، نگرش‌ها، و ارزش‌های اساسی در خصوص زندگی، رفتار، و كنش اجتماعی است كه بر اساس آن‌ها اصول زندگی، رفتار، و كنش تعبیر، معنا، و تفسیر می‌گردند و در نتیجه مسیر و نحوه‌ی حركت اجتماعی مشخص و هدایت می‌گردد.
2ـ حوزه‌ی علمی‌ای است كه به مطالعه و كاوش فلسفی زندگی، رفتار، و كنش اجتماعی می‌پردازد و می‌تواند دامنه‌ی گسترده‌ای از موضوعات، یعنی از معانی فردی تا مشروعیت و مقبولیت قوانین، از تماس‌های فردی تا ملاك‌های انقلاب اجتماعی ـ سیاسی، از كاركردهای رفتارها و كنش‌های روزمره تا حوزه‌ی نفوذ و نحوه‌ی تأثیرگذاری علوم بر فرهنگ و شیوه‌ی زندگی، و غیره را شامل شود.

#فلسفه‌ی_تحلیلی

نوعی فلسفه است که به مسائل فلسفی ازطریق معنا، حقیقت و ضرورت می پردازد و در این راستا آن‌ها را تحلیل و روشن می سازد. “گرچه فلسفه تحلیلی یک سنت تقریبا یگانه است و نه یک آموزه خاص، اما در مورد برخی از مسائل ویژه در آن اتفاق نظر وجود دارد. اول، فلسفه یک نوع بررسی متمایز است که از روش‌هایی استفاده می‌کند که با روش‌های علوم طبیعی یا اجتماعی متفاوتند: به‌علاوه، برعکس مثلا زیست‌شناسی یا اقتصاد، آن به هر حوزه‌ی متمایز از حقایق نمی‌پردازد. فلسفه درصدد ساخت نظریه‌هایی که حول شناخت ما از جهان شکل می‌گیرند یا به آن افزوده می‌شود نیست، بلکه درصدد روشن کردن شناخت و اعتقادهای جاری ما است. دوم، این روشن‌سازی ازطریق تحلیل زبانی که با آن شناخت غیرفلسفی، درک متعارفی، یا علمی ما بیان می‌شود، انجام می‌گیرد. این چهارچوب فضای کافی را برای تقسیمات درونی فراهم می آورد. برای نمونه اختلاف نظر بین بینش راسل مبنی بر این‌که این نوع روشن سازی به پرسش¬های سنتی مربوط به متافیزیک و معرفت شناسی پاسخ خواهد داد و جدل ویتگنشتاین بر این مبنا که این قبیل پرسش¬ها محصول‌های گم‌گشتگی‌هایی هستند که تحلیل دقیق زبان ما را قادر می سازد از آن‌ها اجتناب کنیم، وجود دارد. یک مناقشه¬ی مرتبط بر این مبنا وجود دارد که آیا تحلیل فلسفی به خودی خود می‌تواند با استفاده از ابزارها و فنون منطق ریاضیاتی به گونه‌ای که اثبات‌گرایان منطقی اعتقاد دارند صورت گیرد، و یا این‌که حل مسائل فلسفی مستلزم توجه خرده پاره‌ای به حوزه‌های خاصی از زبان متداول است. به‌طور کلی زحمت‌کشان در این حوزه درخصوص سیستم‌سازی شک دارند و در خصوص دقت استدلال و روشنی بیان به خود می‌بالند. منتقدان این سنت آن را کم حاصل و مرتبط با نکات لحظه‌ای می دانند که مسائل عمده‌ی فلسفی را نادیده می‌گیرد” (دائرﺓ المعارف اکسفورد اینتراکتیو، 1997).

#فلسفه_ی_جامعه_شناسی


شاخه¬ای از علوم اجتماعی است که با ماهیت و مسائل جامعه¬شناسی از جمله اهداف و
روش¬شناسی آن، پیش فرض¬ها و مسائل موجود در ورای مباحث و مجادلات موجود در نظریه‌های جامعه¬شناختی و نظایر این‌ها سروکار دارد.

🔰فرهنگ توصيفي علوم اجتماعي

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology