✅ ۷ درس انقلاب ۵۷. 🖋 علی ملک‌پور | جامعه‌شناس

✅ ۷ درس انقلاب 57
🖋 علی ملک‌پور | جامعه‌شناس

انقلاب اسلامی درس هایی ارزشمندی برای ایرانیان و دیگر ملت ها داشت . درس هایی که البته قبلا در کتابها به تفصیل آمده بود، ولی چون ما مردم ایران اصولا کتاب نمی خوانیم، درس های مهم زندگی و سیاست و اجتماع را نمی دانیم بلکه آنها را " زندگی و تجربه می کنیم".
و اما حسنات و ثمرات انقلاب اسلامی و درس های ارزشمند آن عبارتند از:

۱. انقلاب زحمت و مرارت زیادی دارد.مبارزان و انقلابیونی که در آن زمان انقلاب را رقم زدند و همراهی کردند، شایسته احترام و قدردانی هستند زیرا جان و مال خود را برای تغییر و تحول اجتماعی به خطر انداخته و ایثار کردند.
۲. انقلاب اما ، راه حل پرهزینه تغییرات اجتماعی و سیاسی است و تقریبا هیچ انقلابی به اهداف موعود خود نرسیده است.
۳. انقلاب به ما آموخت که تغییر صرفا سیاسی نظام حکومتی چندان راهگشا نیست و تغییر در نفوس مردم و افکار و منش آنهاست که باید تقدم یابد.انقلاب ها این خاصیت مهم را ندارند و از این رو نتیجه نهایی آن هزینه هایش را پوشش نمی دهد.
۴.انقلاب اسلامی این فرصت مهم را فراهم آورد که روحانیت شیعه از موضع منتقد به آوردگاه جامعه و سیاست و اقتصاد کشانده شود ودر حالی که به طور سنتی قابل نقد و نقدپذیر نبود، نا خواسته به محک نقد آزموده شد و منتقدان، صنف روحانیت را به پاسخگویی طلبیدند و سیاست و اجتماع به ایشان فرصت تاریخی داد که: " گر تو بهتر می زنی بستان بزن".
غیر از شرایطی که انفلاب اسلامی ۵۷ فراهم آورد، کسی تا ابد نمی توانست به نقد و انتقاد این جماعت ریشه دار و متبرک بپردازد ، حال آنکه واقعیت ها اکنون و در چهل پرده ( چهل سال اخیر) به نقد روحانیت شیعه نشسته و تدبیر و تقدیر ایشان را رصد می کند و به قضاوت می نشیند.
۵. انقلاب ۵۷ به همه آموخت که "حکمت اسلامی" حرف های بهتری برای گفتن دارد، حرف ها و پیام هایی بسی دلنشبن تر و پذیرفتنی تر از آنچه "حکومت اسلامی" در پی آن است. ازین پس امید باید بست به حکمت اسلامی و نه آن دیگر.
۶. اصلی ترین محرک انقلاب و تحمیل هزینه های آن به ملت ، خود نظام حکومتی سابق بود و ساختارهای معیو ب و نامتوازنی که برپا کرده بود. شاه ایران بیش از هر حزب و گروه و فرد مبارز دیگری موجد و موجب انقلاب بود. انقلاب تاوان استبداد او بود که نه تن به اصلاحات می داد و نه سهمی از قدرت برای دیگران قائل بود.او سلطنت مشروطه (میثاق مشروطیت) را به حکومت مطلقه تبدیل کرد و به عاقبت کار نیندیشید و " شاه و ملت " را به درد ِ سر انداخت و تاج و تخت را نیز درباخت!!
۷. انقلاب ۵۷ به ملت های دیگر نیز آموخت که انقلاب آخرین راه حل است و اغلب در جوامعی رخ می دهد که درصد عظیمی از مردم تجربه مشارکت مدنی و هدفمند ندارند. امید است که دیگر ملت ها لااقل قدردان درس هایی باشند که از ما می آموزند.

همه این نکته ها چیزی از ارزش های انقلاب مردم ایران کم نمی کند.ما مردمی پیشگام در پیگیری دموکراسی در خاورمیانه هستیم و " موجیم که آسودگی ما عدم ماست" . انقلاب ۵۷ هم یک مرحله از آزادی خواهی ما بود وآگاهی و تجربه ای که به کارمان می آید در حال و آینده .

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology