⚠️دوقطبی جدید در پایتخت.. برخی از مصادیق این دو قطبی در زیر آمده است:

⚠️دوقطبی جدید در پایتخت

🔅بررسی‌های روزنامه دنیای اقتصاد نشان می‌دهد که شهر تهران در 10 سال گذشته دچار ناموازنه شدید خدمات شهری بین شمال و جنوب تهران شده است. برخی از مصادیق این دو قطبی در زیر آمده است:

⭕️ دوقطبی بودن قیمت مسکن:
در بازه زمانی سال‌‌های ۸۴ و سال ۹۴ متوسط قیمت مسکن در منطقه ۱ و ۲ معادل ۷ برابر شده درحالی‌که در مناطق بافت فرسوده تهران قیمت مسکن ۴ تا ۵ برابر شده است. میزان رشد قیمت مسکن در شمال پایتخت و حتی در مناطق ۴ و ۵ (دو منطقه پر ساخت وساز) نیز بیش از مناطق جنوبی همچون مناطق ۱۴، ۱۶، ۱۷ و ۱۸ بوده است.

⭕️ توزیع نامتناسب سرانه‌های خدماتی:
براساس آمار سال ۹۵ سرانه‌های آموزشی، بهداشتی، تاسیسات شهری، پارک و فضای سبز به تفکیک مناطق ۲۲ گانه نشان‌دهنده آن است که میزان سرانه‌های هفت‌گانه در شمال پایتخت ۲ تا ۷ برابر سرانه معیار است. به‌طوری که مازاد کاربری‌های غیرمسکونی، جذاب سکونتی در مناطق شمالی شهر است اما در مناطق بافت فرسوده سرانه‌های هفت‌گانه بعضا معادل نصف سرانه معیار است.
در منطقه یک شهر تهران، سرانه آموزشی ۷ برابر، سرانه بهداشتی ۲ برابر، سرانه تاسیسات شهری ۲ برابر، سرانه فراغتی ۴ برابر و سرانه پارک ۵/ ۱ برابر سرانه معیار است. همین‌طور در منطقه ۲ تهران سرانه آموزشی ۳ برابر، سرانه بهداشتی ۲/ ۱ برابر، سرانه تاسیسات شهری ۳ برابر و سرانه پارک ۵/ ۱ برابر سرانه معیار است.
در مناطق جنوبی شهر (همچون منطقه ۱۳) سرانه پارک و فضای سبز (از ۲ مترمربع معیار) هم‌اکنون معادل ۷/ ۰مترمربع، سرانه ورزشی (به‌جای ۵/ ۰ مترمربع) معادل ۱/ ۰ مترمربع و سرانه فضاهای فراغتی (به جای ۳/ ۰) معادل ۰۵/ ۰ مترمربع است. همچنین در منطقه ۱۴، سرانه تاسیسات شهری (به جای ۵/ ۰ مترمربع) معادل ۱۲/ ۰ مترمربع و سرانه فراغتی اقامتی (به جای ۲/ ۰) هم‌اکنون معادل ۰۴/ ۰ مترمربع است.

⭕️ روند تغییرات جمعیتی:
در کل شهر تهران رشد جمعیت معادل ۱۱ درصد بوده و در شمال پایتخت همچون مناطق 1، ۲، ۳ و ۵ به شکل مثبت و بالاتر از متوسط شهر بوده اما در مناطق در بافت فرسوده تهران همچون ۷، ۱۲، ۱۳، ۱۵ و ۱۶ به دلیل نبود حداقل‌های سکونتی، رشد جمعیت حداقلی یا در بسیاری موارد منفی ثبت شده است. به‌عنوان مثال در منطقه 1، رشد جمعیت در این بازه زمانی معادل ۲۸درصد بوده اما در منطقه ۱۶، رشد جمعیت "منفی ۸/ ۷ درصد" بوده است.

⭕️ سرمنشأ میل زیاد به سکونت در بالاشهر تهران، به انبوه امکانات در مقایسه با کسری خدمات در پایین شهر برمی‌گردد. تحت‌تاثیر توسعه نامطلوب خدمات شهری در سطح شهر، سرانه‌های خدماتی در مناطق شمالی به چند برابر سطح معیار افزایش یافته؛ درحالی‌که فقر شدید امکانات در جنوب شهر، کسری ۵۰ تا ۸۴ درصدی سرانه‌های خدماتی را موجب شده است. این دوقطبی در امکانات که بر نحوه رشد ارزش املاک در مناطق ۲۲‌گانه نیز اثر گذاشته، دوقطبی جمعیتی را شکل داده است.

🔰از کانال سیاست گذاری اجتماعی

#جامعه

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@atu_sociology