✅وضعیت اقتصادی؛ بحرانی یا مطلوب؟.. ✍🏻رضا امیدی

✅وضعیت اقتصادی؛ بحرانی یا مطلوب؟

✍🏻رضا امیدی

🔸سال 93 برای ارائۀ گزارشی پژوهشی در جلسه‌ای حضور داشتم. یکی از مدیران وزارت رفاه در حال ارائۀ گزارشی دربارۀ نظام چندلایۀ تأمین اجتماعی بود. ایشان با توضیح اینکه بخش قابل‌توجهی از سالمندان تحت پوشش نظام بیمه‌ای نیستند، شواهد و مستنداتی را برای پوشش فراگیر بیمۀ پایه برای سالمندان ارائه می‌کردند. محاسبات دقیقی نیز دربارۀ شیوۀ تأمین مالی انجام شده بود. در بین صحبت، وزیر راه و شهرسازی گفتند: مسئلۀ سالمندان به دولت چه ربطی دارد؟! چرا دولت باید برای سالمندان برنامه‌ریزی کند؟! در هیچ کجای دنیا دولت برای سالمندان برنامه‌ریزی نمی‌کند؟!

🔸اواخر سال گذشته که بحث افزایش قمیت حامل‌های انرژی مطرح بود، جلساتی در بخش‌های مختلف دولت دربارۀ پیامدهای چنین اقدامی جریان داشت. گویا در یکی از جلسات، سازمان تعزیرات حکومتی اعلام کرده بود که این سازمان توان مواجهه با پیامدهای چنین اقدامی را ندارد. وزیر شهرسازی هم که در جلسه حضور داشته، به نشانۀ اعتراض به این بحث‌ها جلسه را ترک کرده‌اند. ایشان یکی دو سال پیش هم در واکنش به گزارش سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان در زمینۀ افزایش شدید قیمت بلیط قطار و هواپیما، وجود چنین سازمان‌هایی را کمونیستی خوانده و درخواست انحلال آن را کرده بود. [تنظیم‌گری بازار اساساً مفهومی است مرتبط با اقتصاد آزاد و در بسیاری از کشورهایی که مدعی اقتصاد آزاد هستند، انواعی از نهادهای دولتی و غیردولتی بر بازار نظارت دارند و این نوع تنظیم‌گیری را برای حفظ رقابت و جلوگیری از شکست بازار ضروری می‌دانند.]

🔸دربارۀ تغییرات اخیر بازار مسکن هم ایشان اعلام کرده‌اند که این وضعیت به سیاست‌ها [بی‌سیاستی‌ها]ی وزارتخانه ربطی ندارد. این در شرایطی است که بنا بر برآوردهای کارشناسان، شاخص دسترسی خانوار به مسکن (سال‌های انتظار برای صاحب‌خانه‌شدن با فرض پس‌انداز 100 درصد درآمد) طی یک سال اخیر 7.5 سال افزایش یافته است.

🔸واقعیت این است که دولت [در معنای گستردۀ آن] پر است از مدیرانی که اساساً مسئولیتی برای دولت در قبال مردم قائل نیستند و «مردم» و «شهروندان» در گفتار آن‌ها صرفاً در حد لفاظی است و مشارکت مردم را نیز در حد تأمین مالی می‌دانند. ازهمین‌رو، واقعاً بعید نیست که وضعیت ولنگار امروز در بازارهای مختلف، برای برخی از دولتمردان اساساً وضعیتی مطلوب به‌شمار می‌آید.

🌐شبکه جامعه شناسی علامه
@Atu_sociology