🔵سایه نهاد نابرابری بر تورم

🔵سایه نهاد نابرابری بر تورم

📍نهاد مستحکم نابرابری‌سازی در ایران به تشدید فاصله میان غنی و فقیر مشغول است و همواره از مسیرهای مختلف به شکاف و فاصله میان اقشار متفاوت اقتصادی و اجتماعی راه به‌صورت فزاینده‌ای افزایش می‌دهد.

در همین راستا گزارش اخیر مرکز آمار ایران، نشان می‌دهد که اثرات تورم بر دهک‌های مختلف جمعیتی متفاوت بوده است و درحالی‌که ثروتمندترین دهک کشور با افزایش ماهانه حدود ٠,٦ درصد روبرو بوده است، فقیرترین دهک کشور با افزایش بیش از دوبرابری روبرو بوده است و نرخ حدود ١.٣ درصدی را تجربه کرده است.

به عبارتی، یعنی حتی توزیع میزان تورم نیز به‌صورت برابر به خانواده غنی و فقیر تحمیل نمی‌شود، بلکه میزان افزایش فشار بر فقرا بیشتر است. این مسئله ربطی به احساس فشار ناشی از تورم ندارد بلکه تورم رخ‌داده بروز عینی و واقعی دارد.

در واقع افزایش تورم، بیش از همه در سبد فقرا رخ می‌دهد؛ یعنی سبد مصرف (خوراکی و غیرخوراکی) فقرا بیش از سبد ثروتمندان تحت تاثیر افزایش قیمت‌ها قرار می‌گیرد.

مشخصا براساس ابتدایی‌ترین اصول سیاست‌گذاری اجتماعی، این وظیفه دولت است که از سبد مصرف فقرا حمایت بیشتری انجام دهد و بکوشد تا شیب توزیع تورم را به سمت ثروتمندان سوق دهد. درحالیکه در وضعیت کنونی به‌عکس بخش سنگین تورم بر دوش فقرا گذاشته شده است.

لازم به یادآوری است که آنچه در بالا گفته شد علاوه بر آن عبارت معروف است که «تورم، مالیات فقراست»؛ درواقع در آن عبارت، تورم بر فاصله میان فقرا و آرزوهایش فاصله می‌اندازد؛ تورم با افزایش قیمت در اقلام مختلف، دستیابی به مسکن مناسب، خودرو، شهریه‌ها و یا لوازم مصرفی مختلف را برای فرودستان دشوارتر و بعیدتر می‌سازد.
اما نکته اخیر در مورد توزیع نامتناسب تورم بر خانوارهای فرودست و فرادست، به دلیل تمایز در اقلام گران‌شده است که به معنای تشدید روزافزون فقرا، دور شدن از حداقل‌های معیشت و افزایش نابرابری در جامعه است.

#جامعه

🔰از کانال سیاست گذاری اجتماعی

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_sociology