🔰تابعیت و هویت. 🖋 محمدرضا مظاهری | وکیل دادگستری

🔰تابعیت و هویت
🖋 محمدرضا مظاهری | وکیل دادگستری

لایحه مورد بحث در اعطای #تابعیت به فرزندان متولد از مردان خارجی و بانوان ایرانی،در شرایط کنونی جز تضعیف هویت ایرانی نتیجه دیگری نخواهد داشت.

نگاه به جامعه آماری این ازدواج ها به خوبی گویای فراوانی آن بین اتباع محترم افغانستان و عراق با دختران ایرانی است.

در دوره کنونی نیز ارزش پول افغانستان و عراق بسیار بیشتر از پول ایران است و آن دسته از مردان ایرانی در بعضی مناطق کشور که این اتباع خارجی تردد بیشتری دارند توانایی مالی کمتری نسبت به ایشان دارند و کمتر از مردان این دو کشور بخصوص امکان ازدواج با دختران ایرانی را دارند.

از طرفی مردان این دو کشور با بانوان ایرانی که معمولا هم از خانواده های توانمند و ثروتمند نیستند ازدواج می کنند و ازدواج های حاصل ناشی از اندیشه ای آزاد و موقعیتی برابر نیست.

در شرایط فعلی هم که تورم افسار خود گسیخته است و ارزش پول ملی را به شدت نسبت به حدود دو سال پیش اقتصاد ایران کاهش داده است،با این لایحه و تبدیل آن به قانون،صرفا تعداد ازدواج دختران ایرانی خصوصا ضعیف تر از لحاظ مالی با مردان افعانستانی و عراقی رواج می یابد و در این شرایط خانواده های ضعیف ایرانی که از مردان برابر ایرانی خواستگاری برای دخترشان نیست-به علت مشکلات اقتصادی و بیکاری این مردان-در موقعیتی نابرابر در برابر مردان افغانستانی و عراقی با ایشان ازدواج می کنند و آنچه حاصل است ایجاد نسلی است که به جای اتحاد با ایرانی ها بیشتر به فکر تجزیه طلبی و پیوستن به موطن پدری یعنی عراق و افغانستان خواهد بود و با توجه به اینکه بیشتر این ازدواج ها خصوصا در مورد هم زبانان عزیز اهل افغانستان در مناطق هم مرز با ایران صورت می گیرد،امکان ترویج روحیه تجزیه طلبی گسترش پیدا می کند.

آثار اجتماعی ناخوشایند دیگر نیز حاصل از نگاه مردان این دو کشور به ایران و ایرانی است چرا که در طول تاریخ معاصر،اگر خودمان را گول نزنیم شاهد بعضی قدرناشناسی ها از جانب این ملیت ها نسبت به ایرانیان بوده ایم.در چنین موقعیتی جامعه ایران و به ویژه حقوقدان ایرانی باید با تمام توان از قانون شدن این تفکر پیشگیری کند و مباحث احساسی مربوط به فرزندان بانوان گرامی ایرانی را دلیلی بر تصویب یک قانون با تالی مخرب قرار ندهد.

خصوصا که ازدواج های پیشین و ازدواج های آینده بیشتر بین خانواده های ضعیف ایرانی با این ملیت هاست.برای کمک به این خانواده ها نمی توان یک ملت و ملیت را با بحران هویت روبرو کرد.البته به نظر می رسد حاکمیت هم بدلیل عدم زاد و ولد به اندازه کافی در ایران،با چنین طرح ها و لوایحی کوشش میکند حفظ جمعیت کند.گرچه با این اوضاع نابسامان اقتصادی،در آینده و با مشاهده تمایل فرزندان حاصل از این ازدواج ها برای داشتن تابعیت خارجی به اشتباه خود پی خواهد برد!

مشکل جدی تر می شود وقتی که فرزندان حاصل از این ازدواج ها از دید عراقی ها و افغانستانی ها،عراقی و افعانستانی باشند.اگر ایران هم اعطای تابعیت ایرانی را حتی با وصف ترک تابعیت خارجی این فرزندان بپذیرد،آیا این کشورها با توجه به مناسبات منطقه ای و سیاسی ترک تابعیت را در عمل خواهند پذیرفت؟!

تصویب چنین قانونی،محرک رواج اینگونه ازدواج هاست که یک طرف متاسفانه!! در موقعیت ضعیف تری قرار دارد و از طرفی کشورهای همسایه و نیز ایران از نظر تاریخی و فرهنگی،تلفیق با بیگانگان را به راحتی نپذیرفته اند و چنین ازدواج هایی، فرزندان حاصل از آن و نیز جامعه درگیر آن را دچار بحران هویتی و فرهنگی خواهد کرد.

قوانین باید منطبق با فرهنگ و عرف جوامع تدوین شوند و نه بر خلاف تاریخ،سنت و فرهنگ یک جامعه،خود در صدد فرهنگ سازی بدون توجه به زمینه های تاریخی و فرهنگی باشند!

💡 #رسانه شمایید. اگر می‌پسندید، برای دوستان‌تان بفرستید.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology