◽️ زنده باد من!. 🖋 مرتضی ایمانی راد

◽️ زنده باد من !
🖋 مرتضی ایمانی راد

📍 برای هر یک از ما کم یا زیاد، شرایطی به وجود می آید که لازم است تصمیم بگیریم که از منافع خود حفاظت کنیم یا از منافع عمومی. وقتی این دو منفعت در یک راستا قرار بگیرند، مشکلی نداریم، ولی در مواقعی که این دو منفعت در مقابل هم قرار میگیرند، از نظر اجتماعی بسیار مهم است که کدام تصمیم را میگیریم. مثلا در امتحانات دانشگاه تقلب میکنیم ( زیر پا گذاشتن منافع عمومی) تا نمره قبولی بگیریم ( منافع شخصی). یا ممکن است چراغ قرمز را رد کنیم ( زیر پا گذاشتن منافع عمومی) تا زودتر به مقصد برسیم ( منافع شخصی). اینها در حوزه زندگی اجتماعی است و انتخاب منافع شخصی موجب می شود که استانداردهای عمومی، که زندگی را راحت تر و اثر بخش تر می کند، از بین برود و در کل کارایی روابط و سیستم های اجتماعی و اقتصادی پایین بیاید. ولی وقتی به حوزه سیاست و مجموعه دولتی میرسیم مساله از دست دادن آینده و توسعه کشور به بهای پی گیری منافع گروهی و شخصی است . رشوه گرفتن، استفاده از رانت اطلاعاتی، استفاده از روابط سیاسی، سوء استفاده از موقعیت شغلی در سیستم دولتی، تنها نمونه هایی از تقدم منافع شخصی و گروهی بر منافع عمومی است.
شرط لازم برای توسعه و پیشرفت کشور همراستا کردن منافع شخصی و عمومی است و برای این همراستایی تغییر اساسی در گزینش ها، پرداخت ها، و توجه جدی به منابع انسانی در سیستم دولتی است . وقتی قوانین درست حاکم بر مناسبات دولتی نباشد، منافع شخصی جای منافع عمومی می نشیند و محصول آن فساد خواهد بود. حال هر چه این فرایند تکرار شود، هم عمومی تر می شود و هم مقبول تر. آن گاه فساد تبدیل به فرهنگ می شود و اگر فاسد نباشید، جماعت شما را عجیب و غریب نگاه می کند. مثل اینکه از پشت کوه آمده اید. این حد از فساد خطرناک است. در این سطح از فساد، فرقی نمی کند که سیاست اقتصادی درست اعمال می شود یا نه. فساد سیاست را به شکست می کشاند. چون مجریان یک سیاست درست، باید درست باشند تا یک سیاست درست، درست اجرا شود. در اینجا روابط سیاسی و عمومی همانند کاتالیزور عمل می کند. اگر درست نباشد، هیچ کاری درست انجام نمی شود و چون مدام تخریب را زیاد میکند، اوضاع روز به روز بدتر می شود و هر چه اوضاع بدتر شود تمایل برای تخریب منافع عمومی و تقدم منافع شخصی بیشتر می شود و این خود تخریب را بیشتر می کند.
برای حراست از منافع عمومی، آنچه که باید تخریب شود پی گیری منافع شخصی یا گروهی با هزینه تخریب منافع عمومی است. یادمان باشد که گاهی این منافع شخصی در تعلقات و وابستگی های سیاسی و گروهی تامین می شود و این خود راهی برای فرار از عذاب اجتماعی است.

📌 موسسه بامداد

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology