✅داوطلبانگی و امر اجتماعی؛. به بهانه نخستین همایش ملی مطالعات و ارزیابی امور خیر در ایران

✅داوطلبانگی و امر اجتماعی؛
به بهانه نخستین همایش ملی مطالعات و ارزیابی امور خیر در ایران
✍🏻محمدرضا پویافر

✅کنش اجتماعی و پا به میدان گذاشتن برای تغییر، بدون هدف گیری منافع مادی منبع مهمی برای تولید سرمایه اجتماعی هم در سطح فردی و هم در سطح اجتماعی است.

داوطلبانگی که در چارچوب سمن ها (سازمان های مردم نهاد یا همان (NGOs) معنا میشود، گستره وسیعی از موضوعات را شامل می شود که از بازتعریف مفهوم تا تبیین زمینه ها، عوامل و پیامدها و اقتضائات آن را شامل می شود.
در این میان، شکل بندی فعالیتهای داوطلبانه هم دارای تنوع و تفاوتهای اساسی است که بخش مهمی از آن زیر عنوان فعالیتهای خیریه و نیکوکاری(Charity) و آنچیزی است که با مفهومی متمایز ظاهراً متمایز به نام بشردوستی(Philanthropy) تعریف می شود.
- تفاوتهای مفهومی بین امر خیر و بشردوستی، هم در مقام تعریف و هم در مقام تحقق
- تمایزات مفهومی و تحقق بین امرِ داوطلبانگی و سمنها(NGOs) از یک سو و امور خیر و موسسات خیریه از سوی دیگر
- نسبت بین عوامل اجتماعی(در سطوح خرد، میانی و کلان) با حکمرانی امور خیر و خیریه ها
- شرایط وقوع و عوامل موثر بر الگوهای خاصی از فعالیتهای خیریه و نیکوکاری در یک جامعه
- نسبت دین و امور خیر(ازنسبت بین دین داری و الگوهای دین ورزی با امور خیر تا نسبت بین مصداقهای دینی امور خیر با تحولات اجتماعی و...)
- امور خیر و عرفی شدن
- امور خیر و نسبت آن با شرایط و بسترهای مادی و اقتصادی جامعه
- نسبت امر سیاسی/ گفتمان سیاسی و امر خیر
- امور خیر نوین و فرایند بازتعریف امر خیر در جامعه نوین
و ده ها حوزه مطالعات و پژوهشی دیگر،

✅ضرورتها و حتی الزامات زیادی برای ورود پژوهشگران رشته های مختلف علمی را به مطالعات امور خیر و نیکوکاری نشان می دهد. این حوزه مطالعاتی به سادگی استعداد ساختن یک برنامه پژوهشی کامل را برای یک پژوهشگران جامعه شناس، یک مردم نگار و انسان شناس، پژوهشگر مطالعات فرهنگی، یک علاقه مند به پژوهش در مطالعات اجتماعی سازمانهای مردم نهاد و سایر رشته های علمی دیگر از تاریخ و مدیریت تا اقتصاد و روانشناسی در بردارد.
✅دعوت به پژوهیدن در حوزه مطالعات امور خیر و نیکوکاری، دعوت به پژوهیدن در بخشی مهم مرتبط با پژوهش های اجتماعی سازمانهای مردم نهاد و هم حوزه ای مرتبط با جامعه شناسی دین و حوزه عام جامعه شناسی فرهنگی است. این حوزه پژوهشی در عین حال، حوزه ای بین رشته ای برای پژوهش، اندیشه و گفتگو بین پژوهشگران علوم مختلف در این زمینه است.

🔰از کانال محمدرضا #پویافر
#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw