🔴کتابخانه‌هایی که آب می‌روند …✍🏻رضا امیدی

🔴کتابخانه‌هایی که آب می‌روند.

✍🏻رضا امیدی

📍یکی از دوستان تعریف می‌کرد که چندی پیش برای دریافت مجموعه‌ای از آمار و اطلاعات به سازمان برنامه و بودجۀ یکی از استان‌ها مراجعه کردم. کارشناسان سازمان بسیار اهل تعامل و همکاری بودند اما منابع خاصی در دسترس نداشتند. این کارشناسان می‌گفتند تا سال 86 کتابخانه‌ای غنی در سازمان وجود داشت که بعد از انحلال سازمان به دستور رییس وقت منابع بسیاری سوزانده شد و منابع بسیار دیگری نیز به رودخانه ریخته شد.

🔸طی یک دهۀ اخیر بیشترین مراجعه‌ام به کتابخانه‌های سازمانی بوده است: عمدتاً سازمان برنامه و بودجه، مرکز آمار ایران، سازمان تأمین اجتماعی، و پژوهشکدۀ آموزش و پرورش. همۀ این چهار کتابخانه سرنوشت یکسانی داشته‌اند و مدام آب رفته‌اند و ساعات کار آن‌ها و نحوۀ پذیرش آن‌ها مدام محدودتر شده است.

🔸برای مثال، تا اواسط دهۀ 1380، کتابخانۀ سازمان برنامه و بودجه روزهای پنجشنبه هم فعال بود و ساعات کار آن نیز طولانی‌تر از ساعات کار اداری. اما به‌تدریج از سال 1386 ساعات کار آن محدود به ساعات کار اداری شد و روزهای پنجشنبه هم تعطیل و در پذیرش افراد نیز ضوابط سختگیرانه‌تری حاکم شد. با تغییر دولت نیز تغییری در رویۀ فعالیت این کتابخانۀ تخصصی رخ نداد.

🔸کتابخانۀ مرکز آمار ایران که یک کتابخانۀ مرجع به‌شمار می‌آید و پیشتر یک نیم‌طبقۀ کامل ساختمان مرکز آمار به آن اختصاص داشت، طی یکی دو سال اخیر به فضایی کوچک در خیابان فاطمی محدود شده و میزی که برای مطالعه در آن تعبیه شده تنها گنجایش 4 نفر را دارد.

🔸کتابخانۀ سازمان تأمین اجتماعی نیز در راستای توسعۀ اتاق یکی از معاونت‌ها، مدتی تعطیل شد و اخیراً در فضایی بسیار محدود بازگشایی شده است. کتابخانۀ پژوهشکدۀ آموزش و پرورش نیز مدت‌هاست به‌دلیل تعمیرات ساختمان بر روی پژوهشگران بسته است. این در شرایطی است که بسیاری از منابع پژوهشی این کتابخانه‌ها به‌صورت غیرحضوری قابل‌دسترس نیست.

🔸کمتر از 10 سال پیش این کتابخانه‌ها (به ویژه سازمان برنامه و بودجه و مرکز آمار ایران) پر بود از دانشجویان و پژوهشگران، و گاه باید منتظر می‌ماندی تا میزی خالی شود برای استفاده، اما با محدودشدن فضای فیزیکی و ساعات کار و محدودیت‌های پذیرش، امروزه به فضاهایی سوت و کور تبدیل شده‌اند.

#کتابخانه
#جامعه

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_sociology