🔴 بازاری شدن و عوام زدگی علم در جامعه ایرانی.. ✍🏻حسین کاشیان

🔴 بازاری شدن و عوام زدگی علم در جامعه ایرانی

✍🏻حسین کاشیان

📍سهل الوصول شدن ورود به دانشگاه، سیل عظیمی از متقاضیان مدرک گرا، کیفیت نازل آموزش عالی، پولی شدن نظام آموزشی کشور و تبدیل آن به بنگاهی اقتصادی، جملگی واقعیات تلخی هستند که در یک کلام آینده جوانان ایران را فدای سیاست ها و مطامع اربابان قدرت و ثروت گردانده است. برشمردن آسیب هایی که در این چرخه بیمارگون بوجود آمده بسیار است که نمونه های بارز آن رواج پدیده پایان نامه نویسی و سفارش مقاله، شارلاتانیزم علمی از طریق تبلیغ مکرر work shop، سخنرانی ها و ..... فلان استاد و بهمان دکتر با هزینه های گزاف است، امری که حاصلش عمدتا چیزی جز احتکار انواع گواهی ها و مدارک در دست فارغ تحصیلان جویای کار نیست. به سخنی ان چه امروز شاهد آن هستیم تسلط روحیه سودا گری، استیلای گفتار بازار (سود و منفعت بیشتر) و عوام زدگی علم و دانش است؛ و از آن جایی که آدمی آن چه به دستش می رسد را به میل خود در می آورد لاجرم ما با علمی رو به رو هستیم که در انحصار عوام درآمده و آن را باب طبع خود در آورده است. در واقع دانش را هم چون کالایی در سبد خرید خود می چپانند و به جای صرف وقت و زحمت در راه تحصلی حقیقی، آن را خریداری می کنند، درست مثل انبوهی از چیزهای لوکسی که هوس می کنند در ازای پول بخرند! فروشندگان علم نیز که از گسترش روزافزون این نیاز آگاهند، هم قیمت برنامه های آموزشی را بالا می برند و هم هر روزه آن را در قالب کالایی جدید(مد روز) و در پکیجی تازه عرضه می کنند. اما در کنار تمام این پلشتی ها، بی شک دریغ ناک ترین بخش ماجرا و بدترین پیامد وضع موجود، مخدوش کردن چهره علم و عالم و خفه شدن صدای نخبگان است.
روزگاری تحصیل و معرفت آموزی کار خطیری بود که تنها از پس تعدادی از آدمیان که به واقع عاشق بودند و اشتیاق دانستن داشته اند بر می آمد، همان کسانی که دود چراغ می خوردند و فارغ از انگیزه های مادی، دانش را از برای دانش می طلبیدند، نه احیانا جهت ارتقای رتبه دانشگاهی یا اضافه حقوق و ....
عالم در میان مردمان و در کوچه و بازار اعتباری داشت و کلام و رفتارش نفوذ بسیار. اما حالا در جایی که تمام آن اهالی کوچه و بازار مدرکی به زیر بغل گرفته و فرو رفته در جهلی مرکب، خود را صاحبان علم و دانش می پندارند، کسی دیگر وقعی به عاشق حقیقی علم و دوستدار دانایی نمی گذارد، در حقیقت او اصلا به جا آورده نمی شود، زیرا با عوام زدگی دانش و در هیاهوی آن مدرک به دستان بازار، صدایش دیگر به کسی نمی رسد و در شلوغی جامعه موبوکرات(رجاله سالار) گم می شود.

#دانشگاه_ما

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_sociology