✅ ضرورت بازنگری بنیادین در سیاست‌گذاری‌ها- بخش اول گفتگو با ایرنا.. ✍رضا امیدی

✅ ضرورت بازنگری بنیادین در سیاست‌گذاری‌ها- بخش اول گفتگو با ایرنا

✍رضا اميدی

🔸مسئله فقر و نابرابری تنها به قوه مجریه مربوط نمی‌شود و مسئله کل حاکمیت است زیرا انواع نهادهای فرادولتی داریم که منابع گسترده‌ای دارند و از ابتدا نیز فلسفه وجودی آن‌ها مقابله با فقر و نابرابری بوده اما عملاً کارکردهای دیگری پیدا کرده‌اند و بعضاً در تضاد با منطق تأسیس‌شان عمل می‌کنند. پالایش سالیانه و یکپارچه‌سازی منابع حاکمیت در این حوزه باید در دستور کار نظام سیاست‌گذاری قرار گیرد. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که در حال حاضر مشکل برای مقابله با فقر و نابرابری تنها کمبود منابع نیست بلکه پراکندگی منابع مالی و اطلاعاتی و سازمانی، قدرت سیاست‌گذاری را کاهش داده است.

🔸با فعالیت‌های وزارت رفاه در سال‌های اخیر می‌توان با دقت نسبتاً بالایی جمعیت فقیر را شناسایی کرد و لایه‌بندی نسبتاً دقیقی از وضعیت برخورداری جامعه به دست داد، اما در مورد اینکه برای این بخش گزینشی و این لایه‌های مختلف چه نوع خدماتی باید ارائه شود، مطالعات جدی و برنامه‌های ارزشیابی‌شده وجود ندارد. در کنار سیاست‌های هدفمند و گزینشی برای طبقات خاص و پایین، نیازمند سیاست‌هایی همگانی برای تقویت همبستگی اجتماعی هستیم. به‌طور مثال باید در شرایط فعلی روند خصوصی‌سازی آموزش و سلامت متوقف شود. یکی از مسائل جدی اجتماعی همین روند خصوصی‌سازی‌ها است، اما به‌غلط همچنان خصوصی‌سازی به‌عنوان راه‌حل معرفی می‌شود! درحال‌حاضر به‌طور متوسط در دنیا بیش از 87 درصد منابع آموزش عمومی از سوی دولت‌ها تأمین می‌شود. این شاخص براساس خوش‌بینانه‌ترین برآورد در ایران حدود 60 درصد است (بدون احتساب هزینه‌هایی که بازار سایۀ آموزش برای خانوارها دارد).

🔸شوک اخیر به‌ویژه در حوزۀ مسکن باعث شد تا بخشی از طبقات در کلان‌شهرها به‌شدت احساس نا‌امنی و بی‌آینده‌گی کنند. براساس گزارش‌های رسمی، در یکسال گذشته در شهر تهران قیمت هر متر مربع مسکن حدود 75 درصد افزایش داشته است. وزیر مسکن از ابتدای تصدی این سمت، مدام بر این نکته تأکید می‌کردند که تنها راه خانه‌دار‌شدن، پس‌انداز در برنامه‌های بانک مسکن است و مردم را به این کار دعوت می‌کردند، اما پس‌انداز مردم در همین یک سال عملاً به هیچ تبدیل شده است و مسکن برای خانوارها دور از دسترس‌تر. واقعیت این است که مسکن در ایران یکی از رهاشده‌ترین بازارهاست.

لینک دسترسی به متن کامل گفتگو: goo.gl/CrBU3x


🌐شبکه جامعه شناسی علامه
@Atu_sociology