🔅 اصولگرایی از انسجام دهه ۷۰ تا انشعاب دهه ۹۰؛ پاشنه آشیل نواصولگرایی کجاست؟. 🖋 محسن بیدکی

🔅 اصولگرایی از انسجام دهه 70 تا انشعاب دهه 90؛ پاشنه آشیل نواصولگرایی کجاست؟
🖋 محسن #زارع بیدکی
کارشناس ارشد سیاستگذاری اجتماعی

📍پس از شکست جریان اصولگرای پایداری در انتخابات ریاست جمهوری اخیر و پیروزی قاطع حسن روحانی زلزله هایی در جریان فکری و سیاسی این جریان شنیده می شود و مواضع شخصیت های فکری و سیاسی جریان "اصولگرای پایداری" در مورد نقد درون گفتمانی این جریان تاییدی بر این امر است. نامه اخیر محمدباقر قالیباف به جوانان انقلابی و درخواست فعالیت از نوع "آتش به اختیار" در مقابل آنچه او اختلال در راس این جریان نام میبرد و سخنرانی وحید جلیلی از چهره های ایدئولوگ این جریان و وضعیتی که وی ویروسی شدن تفکر انقلاب اسلامی توسط عدهای که او "ظاهرالصلاحهایی که خود را اصولگرا مینامد" نشان از حرکتهایی در جهت تحکیم و ابراز یک هویت گفتمانی دارد که به آن "گفتمان انقلاب اسلامی"یا "نواصولگرایی" گفته میشود.
جریانی که پس از انتخابات ۱۳۷۶ تحت عنوان جریان اصولگرا رسما فعالیت داشت در طول این بیست سال دچار پوست اندازی ها و انشعاب های پی دی پی شده و جریان فراگیری که در آن دوران از موتلفهای تا راست میانه و تفکری که در تشکلهای دانشجویی چون بسیج و انجمن اسلامی مستقل را در بر می گرفت با ظهور پدیده احمدی نژاد به چند پاره تقسیم شد.
اما سوال اینجاست این جریانها تا به امروز چه خط مشیی در حوزه سیاسی دنبال کردند و در سپهر سیاسی ایران در دوره سال 84 به بعد دست به چه انتخابهایی زدند؟ در این مطلب با ارائه یک تاریخچه در مورد جریان اصولگرا و نحوه عمل آنان در حوزه سیاسی سعی دارد علت عدم تفوق اصولگرایی در چند سال اخیر را بیان کند.
جامعه ایران با شتابی نسبتا تند به سمت عرفی شدن پیش می رود و بسیاری از جریان ها بدون اینکه خود متوجه این باشند در دام سکولاریسم اجتماعی غوطه ور شده اند. عرفی شدن جامعه به معنای کنش اجتماعی متقابل بر مبنای عقلانیت، علم و یا عرف و جهانی شدن بوده است. کافی است در روابط بین فردی، روابط اقتصادی و اجتماعی جامعه تامل کرد و این امر را شناخت. بسیاری از افراد جامعه که زمانی برای کوچکترین تصمیم خود به منابع دینی، استخاره، قران و روایات می رفت اکنون برای تصمیمات خود به سراغ متخصصان یک امر می رود که همگی ریشه در هژمونی علم مدرن دارد و یا اگر به این منابع علمی مراجعه نکند به دنبال تقلید از سایر اجتماع است که آنها نیز به عرف و علم مراجعه می کنند.
جریان نواصولگرا در انتخابات های آتی باید راه دیگری به پیش بگیرد و طرحی نو دراندازد و یا تعدیل هایی در دید فرهنگی و اجتماعی خود در کنار امور سیاسی و اقتصادی به عمل آورد و یا سعی در مخفی نگه داشتن برخی از دال ها و برجسته کردن دال های دیگری از گفتمان این رویکرد کند. به نظر نگارنده محتمل است با توجه به اقداماتی که در جهت هویت سازی هرچه متمایزتری این جریان در حال انجام گرفتن است و با توجه به شکست های پیشین این گروه ممکن است چهره های جدید و با هویت های مستحکم تری در سالهای آینده به میدان بیایند و شاید دیدگاه های این افراد نسبت به مسائل اجتماعی و فرهنگی تعدیل شود اما اگر بخواهد به همین رویه فعلی ادامه دهد دست به دامن شدن اقتصاد و اموری مثل ۴" درصد در مقابل ۹۶ درصد" صرفا به پیروزی نمی رسد و نمی توان تنها با تقلیل امور به اقتصاد جایی در میان طبقات اجتماعی برای خود باز کند و اگر چنین نشود باز با دیگری سازی قویتر از طرف جریان مقابل (ائتلاف راست میانه و اصلاح طلبان) روبرو خواهد شد.
نوشته کامل را در آفتاب یزد بخوانید 👇
📌 goo.gl/PE7Y9Q

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology