🔴مهم‌ترین ماموریت بانک مرکزی در شرایط پیش رو چیست؟

🔴مهم‌ترین ماموریت بانک مرکزی در شرایط پیش رو چیست؟

✍🏻فرهاد نیلی، اقتصاددان و عضو شورای سیاستگذاری تجارت فردا نوشت:

🔻انباشت مشکلات کشور در شماری از حوزه‌های عمومی از آستانه بحران گذشته است. به‌رغم ابعاد چندوجهی معضلات، اقتصاد خواسته یا ناخواسته، سرتاسر ویترین کشور را اشغال کرده، به گونه‌ای که تراز حکمرانی کشور امروز در حوزه اقتصاد محک می‌خورد.

🔹از سوی دیگر اقتصاد به عنوان خاکریز مصاف با نظام جمهوری اسلامی ایران برگزیده شده و بالطبع، بانک مرکزی در پیشانی مصاف قرار گرفته است.

🔹دستور کار بانک مرکزی در شرایط جدید اقتصاد کشور در هفت بند پیشنهاد می‌شود: نظم‌دهی، ثبات پولی، سلامت بانکی، ثبات بازار ارز، مقاوم‌سازی در برابر تحریم‌ها، توسعه بازار اعتبار و ربازدایی.

🔹آنچه بر اقتصاد و مردم از زمستان 96 به بعد گذشته، نتیجه رشد بی‌مهار نقدینگی از 1392 تا 1396 است. نقدینگی در پنج سال گذشته، در برابر چشم همه مقامات مسوول، بیش از 3 /3 برابر شده است. این سیلاب تا اقتصاد اسمی را به همین اندازه منبسط نکند دست از کشور نمی‌شوید. در این پنج سال، اقتصاد واقعی تنها 19 درصد و قیمت‌ها 208 درصد رشد کرده‌اند. اگر بازارهای مالی این سیلاب را جذب نکنند، تعدیل قیمت کالاها، خدمات و دارایی‌ها بر اقتصاد تحمیل خواهد شد.

🔹راه‌حل عاجل، بازارسازی برای جذب بخشی از این تقاضا به اوراق قرضه جدید دولتی و اتخاذ تدابیر لازم برای صفر کردن ریسک اعتباری اوراق از طریق الزامات بودجه‌ای و سپس مدیریت نرخ بازده اوراق از طریق عملیات بازار باز است.

🔷برای بیستمین رئیس کل بانک مرکزی چند توصیه دارم:

1- توصیه می‌شود در چیدمان داخلی فردی به عنوان قائم‌مقام به رئیس‌جمهور پیشنهاد کنید که مرد میدان اصلاح نظام بانکی باشد و تمام‌وقت خود را مصروف این کار بزرگ کند. شرط کافی این اقدام آن است که فرد دیگری به عنوان معاون نظارتی نصب نشود تا قدرت و اختیارات قائم‌مقام صرفاً معطوف به پروژه مهم نجات بانک‌ها از ناترازی‌ها، ارتقای سلامت بانکی و انجام جراحی‌های دارایي اولویت در نظام بانکی شود.

2- از افتادن در تله تعهد روی نرخ ارز
پرهیز کنید. راهکارهای ثبات‌بخشی به نرخ ارز عبارتند از: الف- کنترل رشد نقدینگی، ب- کاهش سیالیت نقدینگی خلق‌شده طی پنج سال گذشته از طریق انتشار اوراق جذاب قرضه دولتی، ج- ایجاد بازار متشکل سه‌لایه‌ای ارز، شامل لایه اول بین بانک مرکزی و بانک‌ها، لایه دوم بین بانک‌ها، صرافی‌ها و تجار و لایه سوم، بین صرافی‌ها و مشتریان غیرتجاری، د- مدیریت انتظارات از طریق تنش‌زدایی در سیاست خارجی و ه- رونق‌بخشی به بازار مسکن از طریق اعطای وام‌های رهنی به خریداران اول.

3-با افراد صاحب رای، مستقل، عاقل، دانا، به‌خصوص اقتصاددانان خبره در حوزه اقتصاد کلان، اقتصاد پولی، اقتصاد بین‌الملل، مالیه عمومی و مالیه بین‌الملل، حقوقدانان مسلط به حقوق مالی و بین‌الملل و متخصصان فاینانس مشورت کنید و تدابیر خود را در معرض نقد آنها قرار دهید.

4-شیرین‌ترین تلخی، «نه» گفتن بانک مرکزی به اصحاب قدرت است. تلخ است چون اصحاب سیاست را گران می‌آید و سرپیچی تلقی می‌شود. شیرین است چون خیر عمومی در آن است. رمز بیش از سه برابر شدن نقدینگی در پنج سال گذشته، پرهیز از گفتن همین نه بوده است!

5-مراقب لابی‌گرهای نشان‌دار و بی‌نشان باشید. بسیاری از کسانی که به دیدار شما می‌آیند، یا می‌خواهند اقدامات بعدی بانک در بازارهای مالی را از خلال صحبت‌هایتان کشف کنند یا بر تصمیماتتان اثر بگذارند. در اکثر این دیدارها خیری برای مردم و اقتصاد رنجور کشور متصور نیست.

6-وقت خود را در جلسات بیرون بانک تلف نکنید. اصرار بر حضور نماینده بانک مرکزی در بسیاری از جلسات برای تضمین پاس کردن چک‌هایی است که قرار است بعداً از جیب مردم کشیده شوند. نه در این جلسات شرکت کنید و نه نماینده بفرستید.

7-در مجامع غیرضرور هم تا می‌توانید شرکت نکنید. افرادی که هزینه- فرصت وقتشان کمتر از شماست برای سخنرانی فراوانند. اگر اظهارنظر در موضوعی را ضروری می‌دانید، به جای سخنرانی، بیانیه بدهید. بگذارید مرجع اعلام مواضع رئیس کل و بانک مرکزی، سایت بانک باشد. در این صورت ناگزیر به تکذیب گفته‌هایی که از سر شتاب در مصاحبه‌ای گفته‌اید یا سخنی که خبرنگار زرنگی از شما شکار کرده است، نخواهید بود.

8-اگر تعریف قدرت به اثرگذاری است، شما می‌توانید قدرتمندترین فرد کشور باشید. از این‌رو توصیه می‌شود قدرت را در بیرون بانک مرکزی نجویید و از مقام دیگری طلب نکنید. قدرت بانک مرکزی در درون نظام بانکی و در عملیات پولی از کانال بانک‌هاست. در بیرون تنها تحمیل است و ترس از تکدر. قدرت در اتاق شما و روی میز کار شما در قلمی است که با آن امضا می‌کنید. گران‌ترین امضای کشور را ارزان نفروشید.

🌐شبکه جامعه شناسی علامه

@Atu_sociology