✅ دو گانه‌ی مارکسی در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری:.. ✍مجتبی - کارشناس ارشد جامعه‌شناسی

✅ دو گانه‌ی مارکسی در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری :

✍مجتبی #افضلی - کارشناس ارشد جامعه‌شناسی

🖍بشر در اولویت قایل شدن بین دو نیاز اساسی عدالت اقتصادی و آزادی سیاسی در نوسان است.
گویی این دو نیاز ، هر یک در هر برهه ای از زمان ، مبدا خانه تکانی های اساسی در روند تاریخ جهانی است.تو گویی روح مارکس در دو گانه ی روبنا -زیر بنا، این بار با هیئتی جدید خودنمایی می کند. روبنای فرهنگی -اندیشه ای در مقابل زیر بنای اقتصادی -مادی.
🖍زمانی آزادی ، حقوق بشر و دموکراسی بهمراه شعارهای جهان وطنی ، موتور حرکت تاریخ می شود و زمانی دیگر شعارهای تند ملی گرایانه و پوپولیستی که اغلب نیاز به عدالت اقتصادی و نیاز به معیشت بشر را نشانه می‌گیرد.
این حرکت دورانی تاریخ را می‌توان به وضوح در شروع قرن بیستم(ظهور ناسیونالیسم و جنگ های جهانی)و دوران پس از آن(ظهور افکار جهان وطنی و نهادهای فراملیتی و میل به حقوق جهانی بشر) ملاحظه کرد.
🖍با توجه به تحولات سیاسی اروپا و آمریکا به نظر می‌رسد این بار گردونه ی حرکت تاریخی، در مسیر افراط گرایی ناسیونالیستی و ظهور ترامپ ها و اردوغان ها به حرکت افتاده است.از آن سو، احزاب راست در اسپانیا و فرانسه مجدد زنده شده و روح هیتلر در قامت تیراژ بالای«کتاب نبرد من» خودنمایی می کند و از سوی دیگر ترامپ از احیای قدرت آمریکای ضعیف شده ی دوران اوباما می گوید.
🖍این الگو در ایران ما نیز کم و بیش قابل مشاهده است.ظهور گفتمان اصلاحات با تکیه بر دموکراسی و جامعه ی مدنی و در دوره ی بعد، خستگی از گفتمان اصلاحات و میل به گفتمان راست و شعارهای معطوف به عدالت اقتصادی ، همگی نشان از پر رنگ شدن نوبتی یکی از این دو سائق اصلی بشر امروزی دارد.
بطور نمونه می توان به هشت سال خاتمی با شعارهای توسعه ی سیاسی و فرهنگی در مقابل هشت سال احمدی
نژاد و وعده های عدالت اقتصادی اشاره کرد.(البته لازم به ذکر است که این نوشتار با برخورداری از رویکرد جامعه شناسانه در مقابل اقتصاد سیاسی و فارغ از تفاوت های محرز بین دولت های مختلف ، سعی دارد تا با عینک کلی -زیربنا -روبنای مارکس، نگاهی کل گرا به تحولات گفتمان های ریاست جمهوری در ایران بیاندازد.کل گرایی که بطور مثال از ملاحظه ی تفاوت های دوران خاتمی و روحانی عاجز است‌.)

🖍از سوی دیگر انچه که به عنوان یکی از پاشنه آشیل های اصلاحات شناخته می‌شود، ناتوانی در تبیین گفتمان اصلاحات و مشروعیت بخشیدن آن در بین طبقات متوسط به پایین است.طبقاتی که بیش از سودای ازادی ، نیاز به عدالت اقتصادی را احساس می کند.به عبارت دیگر، اصلاحات با اتخاذ رویکرد نخبه گرایانه هیچگاه نتوانسته است با استفاده از ابزارهای اقناعی،همچون رقیب، گفتمان خود را برای طبقات کارگری و تشنگان عدالت اقتصادی مشروع و مقبول جلوه دهد ‌.
🖍این ضعف در مقابل عدم پاسخگویی مناسب به انتظارات اقتصادی مردم در دوران پسابرجام خود می‌تواند دلیل خوبی برای چرخش مجدد ایرانیان به شعارهای عدالت محور و پوپولیستی دوران احمدی نژاد شود.
🖍حال با این توضیح, سوال اساسی آن است که دو گانه ی ازادی-عدالت ، کدام یک آرای بیشتری را در انتخابات ۹۶به خود اختصاص میدهد؟و آیا در این برهه ، خطر عدالت محوری پوپولیستی پر رنگ است؟
🖍و در نهایت با توجه به تقاضای روز افزون عدالت و رفاه اقتصادی از سوی مردم، ایا احتمال آن می رود که گردونه ی عدالت اقتصادی ، این بار زودتر از همیشه،روی خود را به سپهر سیاست ایران بنمایاند؟

#انتخابات
#ریاست_جمهوری
#نویسنده_مهمان

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ