جوامع بر حسب وجود و عدم وجود در رابطه با همسایگان به جوامع جنگجو و جوامع صنعتی تقسیم می‌شوند

جوامع بر حسب وجود و عدم وجود #ستیز در رابطه با همسایگان به جوامع جنگجو و جوامع صنعتی تقسیم می‌شوند.
به بیان ساده اگر کشوری با همسایگان خود روابط صلح آمیز داشته باشد جوامع صنعتی نامیده می‌شود و اگر در روابط با همسایگان دچار نزاع و ستیز باشد جوامع جنگجو نامیده می‌شود.
بحث جالب اسپنسر در ویژگی های این جوامع است که این تقسیم‌بندی را بر اساس #نظام‌های تنظیم داخلی انجام داده است.

⏹جوامع جنگجو
صفت ویژه جوامع جنگجو، اجبار است: ساختار این گونه کشورها افراد را به زور وادار به اتخاذ اعمال مشترک و مد نظر خود می‌کند و داری #نظام تنظیم کننده متمرکز است. در بعد فعالیت غالب مشغول فعالیت دفاعی برای ابقاء و شکوه جامعه خود است و در بعد هماهنگی، از طریق همکاری اجباری و اعمال فرامین مردم را در راستای منافع خود بسیج می‌کند.‌ در این جوامع میهن پرستی، دلیری، احترام به مافوق، وفاداری، فرمانبرداری، اعقاد به اقتدار از ویژگی‌های ارزشمند اجتماعی و شخصیتی تلقی می‌شود.

⏹جوامع صنعتی
برخلاف جامعه جنگجو، سنخ صنعتی جامعه صنعتی بر پایه همکاری داوطلبانه و خویشتنداری فردی استوار است: ساختار اینگونه کشورها با همان آزادی فردی‌ای شاخص می‌شود که در هر نوع معامله بازرگانی برقرار است. در این جوامع #نظام تنظیم کننده غیرمتمرکز و پراکنده است. در بعد فعالیت غالب مشغول انجام خدمات فردی متقابل و صلح آمیز است و در بعد هماهنگی اجتماعی در تلاش برای همکاری داوطلبانه و اصل عدالت در جامعه همت می‌گمارد و استقلال فردی، احترام به دیگران، ایستادگی در برابر زور، ابتکار فردی، درستکاری و مهربانی از ویژگی‌های ارزشمند اجتماعی و شخصی این جوامع تلقی می‌شود.

با این تفاسیر اکنون اگر بخواهیم جامعه ایرانی را در یکی از این تقسیم بندی #اسپنسر قرار دهیم کدام خواهد بود؟
#جوامع_صنعتی #جوامع_جنگجو یا ترکیب این دو؟

نوشته حیدر احمدی
منبع: زندگی و اندیشه بزرگان جامعه‌شناسی از یوئیس کوزر

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology