‌✅ فرایند گذار به ممکن است اساسا از بالا یعنی از جانب بخشی از نخبگان حاکم و یا از پایین یعنی از سوی جنبش‌های اجتماعی و سیاسی خارج

‌✅ فرایند گذار به #دموکراسی ممکن است اساسا از بالا یعنی از جانب بخشی از نخبگان حاکم و یا از پایین یعنی از سوی جنبش‌های اجتماعی و سیاسی خارج از ساختار قدرت آغاز شود.
رژیم‌های اقتدار طلب تحت شرایط خاصی از جمله پیدایش شکاف و تفرقه در درون نخبگان حاکم و عدم توانایی هیچ یک از جناح های حاکم در غلبه بر دیگران، و به ویژه وقوع و بروز تهدید خارجی همراه با ظهور نشانه هایی از جنبش های اجتماعی ضد رژیم ممکن است به سیاست آزاد سازی و ایجاد فضای باز سیاسی روی اورند. رژیم‌هایی که اساسا از موضع قدرت دست به چنین اقداماتی می‌زنند معمولا برخی از امتیازات هیئت حاکمیت را حفظ می کنند و در نتیجه فرایند گذار را کند تر می سازند. از سوی دیگر رژیم هایی که از موضع ضعف مقدمات گذار به دموکراسی را می پذیرند، نمی توانند در مقابل امواج بعدی مقاومت کنند.

گذار به دموکراسی از پایین معمولا شکل انقلاب های سیاسی و اجتماعی به خود می گیرد.... به طور کلی باید گفت که در دورانی که انقلاب ها، کودتاها و جنبش های اجتماعی نیز به عنوان ابزار و وسیله دستیابی به هدف اصلی خصلتی دموکراتیک پیدا کرده اند. برعکس در دورانی که دغدغه اصلی نوعی عدالت طلبی رادیکال و یا مبارزه علیه "امپریالیسم" و یا دستیابی به سوسیالیسم و غیره بوده است، انقلاب ها و کودتاها و جنبش های اجتماعی عمدتا خصلتی نا متناسب با همان آرمان ها پیدا می کردند.

📚 گذار به #دموکراسی (مباحث نظری)
🖋 حسین #بشیریه

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology