✅سیاست‌گذاری رفاهی و همبستگی اجتماعی.. ✍🏻رضا امیدی

✅سیاست‌گذاری رفاهی و همبستگی اجتماعی

✍🏻رضا امیدی

🔸منتقدان دولت رفاه سه نقد عمده را نسبت به سیاست‌گذاری‌های گستردۀ رفاهی بیان می‌کنند؛ 1. افزایش وابستگی رفاهی مردم به دولت، 2. کاهش انگیزۀ اشتغال، و 3. کندشدن رشد اقتصادی. در مقاله‌ای که در شمارۀ اخیر ماهنامۀ وزین قلمرو رفاه ترجمه شده، با مقایسۀ کشورهای اسکاندیناوی (دولت‌های رفاهی شمال اروپا) و آمریکا (به‌عنوان نماد اقتصاد مبتنی بر بازار آزاد) این نقدها به چالش کشیده شده است.

🔸از سال 1994 تا 2007 اقتصاد کشورهای شمال اروپا به‌طور میانگین به‌میزان 85 درصد رشد داشته که حدود 10 درصد بیشتر از میانگین رشد آمریکا در این دورۀ زمانی است. به‌دلیل وجود سیاست‌های بازتوزیعی، مردم این کشورها بهره‌مندی عادلانه‌تری را از منافع این رشد تجربه کرده‌اند درحالی‌که آمریکا شکاف درآمدی رو به‌افزایشی را تجربه می‎کند. در سال 2007، نرخ اشتغال نیز در کشورهای اسکاندیناوی حدود 78 درصد بوده که 6 درصد بیشتر از آمریکا است.

🔸سلامت مالی نیز در کشورهای اسکاندیناوی به مراتب بیش از آمریکا است. کشورهای اسکاندیناوی همان پولی را در رفاه اجتماعی سرمایه‌گذاری می‌کنند که آمریکا در امنیت داخلی و امور نظامی سرمایه‌گذاری می‌کند. به‌رغم این، نسبت جمعیت زندانیان به کل جمعیت در آمریکا بیش از 11 برابر کشورهای اسکاندیناوی است.

🔸قانون‌گذاری در راستای توافقات عمومی بین کار و سرمایه از طریق گفتگوهای جمعی و حفاظت از منافع نیروی کار، سیستم‌های مالیاتی هوشمند و مبتنی بر رونق‌دادن به کسب‌وکارهای مولد، نقش تنظیم‌گری دولت در راستای حفاظت از خیر عمومی و منافع ملی ازجمله سیاست‌های کلیدی است که کشورهای اسکاندیناوی در راستای تأمین رفاه شهروندان به‌کار می‌گیرند. آنچه بیش از هر چیز در سیاست‌‌گذاری این کشورها نمود دارد، همبستگی اجتماعی است: انسجام اجتماعی توأم با عدالت اجتماعی.

#جامعه
#سیاست_گذاری

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_sociology