✅ گنه کرد در بلخ آهنگری زلزله آمد پی مسگری. ✍🏻محمد زینالی اناری

✅ گنه کرد در بلخ آهنگری زلزله آمد پی مسگری
✍🏻محمد زینالی اُناری

📍روایتی وجود دارد در این باره که زلزله زائیده ی گناهان مردم است. آری بلا زائیده ی گناهان مردم است، گناهان مردمی که به خوبی توانستند خانه های خود را روز به روز با سوار شدن بر گرده ی فقیران و بی چیزان بسازند. اگر آن ها خانه های این فقرا را خوب می ساختند، ساکنان محله های حاشیه و روستانشین ها را به چنان سرانجامی می رساندند که بتوانند خانه های ضد زلزله داشته باشند، آن گاه چنین گناهی وجود نداشت و فقرا می توانستند در خانه های امن زندگی کنند.

اما متاسفانه گناهان را گروهی می کنند و بلاها را گروه دیگری می کشند. بعد طبیعی این بلا را سالها است که آدمیزاد توانسته است با معماری مناسب و سازه های امن کنترل کند، حال آن که در ایران این بلا به دلیل سودجویی سازندگان خانه، ناتوانی در ساماندهی مهاجرت نیم قرن اخیر، شکاف درآمدی و بیکاری های گسترده ای که ناشی از اقتصاد معوج و بلا تککلیفی سرمایه گذاران و بخش خصوصی در راه اندازی کسب و کار بوده است، از بعد طبیعی و قابل مهار آن به رخداد بالاجبار خرابی تبدیل شده است.

البته در عدالت خدا شکی نیست، اما مسئله این است که اگر چنین پدیده ای بلا بود، طبیعتا باید آوارها بر سر گروهی فرود می آمد که هم باعث و بانی گناهانی است که نظریه پردازان علت زلزله را ناشی از آن می دانند، در حالی که آوارها بر سر بخشی می آید که فقیرند و آن قدر نخورده اند که لباس های مندرس و ساده ی خود را به در آورده و رنگی و مدل ریزان بپوشند. این واقعه به جای آن که بلای طبیعی را ماند، رخدادی انسانی است از سوی انسان های گناهکار بر سر انسان های بی گناه.

بلای واقعی از آن جا است که همه ی هجمه ها جان انسان های فقیر، روستانشین و مسکن مهرنشین را کمینه کرده و تیری به سوی انسان های آزاد و خوش گذران پرتاب نمی کند. سوال اصلی در این جا محرز می شود که اگر چنین پدیده ای بلای آسمانی است، پس چرا بر زندگی قارون ها و نمرودها نمی ریزد؟ اگر چنین نیست، سنت خدا که تغییر نمی کند، پس چرا در عصر تسلط انسان بر طبیعت، مدام در پی هر زلزله ای به جای توجه به بی عدالتی های انسانی، پای بلایای ناشی از گناه به میان می آید؟

#زلزله
#جامعه

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_sociology