✅تفاوت شأن روشنفکر و آکادمسین. ✍🏻 مصطفی ملکیان. روشنفکر با شأن آکادمیسین (Academician) فرق می‌کند

✅تفاوت شأن روشنفکر و آکادمسین
✍🏻 مصطفی ملکیان
@Atu_Sociology

🔹شأنِ روشنفکر با شأنِ آکادمیسین (Academician) فرق می‌کند. دانشجو باید تکلیفِ خودش را روشن کند که کدام می‌خواهد بشود، روشنفکر یا آکادمیسین! جر و بحثهایِ مناظره‌ای، در شأن روشنفکری توجیه می‌شود. شأنِ روشنفکری همچون شأنِ فعالِ سیاسی است. همانطور که فعالِ سیاسی بی‌رقیب نیست و رقبایِ او به جنگش می‌آیند روشنفکر هم بی‌رقیب نیست و رقبایِ او به جنگش می‌آیند.

🔹امّا آکادمیسین دائماً یا دارد تالیف می‌کند یا ترجمه یا تدریس یا پژوهش یا... . آکادمیسین یعنی شما سالی یک paper [= رساله] در یک مجله‌یِ علمی پژوهشی بنویسید، هرچندسال یک‌بار یک کتاب منتشر کنید و در دانشگاه هم دانشجو تربیت کنید. البتّه می‌شود آدم هم آدمِ روشنفکر باشد، هم آکادمیسین امّا روشنفکری غیر از آکادمیسین است.

🔹کسی که بخواهد در این مملکت کارِ روشنفکری بکند بایست، (از مسائل و مباحث دینی) زبان و ادبیّاتِ عرب را بداند؛ چیزی بیشتر از انس با قرآن و حدیث داشته باشد، کلام را هم باید خواند و...
روشنفکر در مقابلِ آکادمیسین به اولویّت‌هایِ زندگی می‌پردازد یعنی آنچه که موجباتِ سعادت بشر را فراهم می‌کند. قطعاً فهمِ معنایِ زندگی برایِ انسانِ درمانده‌یِ امروز اهمیت بیشتری دارد تا اینکه بداند چه رویدادی در سیاهچاله‌هایِ فضایی دارد رخ می‌دهد!

🔹ما اکنون آکادمیسین‌هایی داریم که مسائلی را طرح می‌کنند که قبل و بعد از طرح و یا حلِ مسئله هیچ اتفاقی نمی‌افتد و اصلاً اهمیّتی ندارد. امروزه ما اساتیدی در جامعه داریم که مو را از ماست بیرون می‌کشند امّا هیچ فرقی برایشان نمی‌کند که در جامعه چه اتفّاقی دارد می‌افتد. به نظرم علوم، پشیزی ارزش ندارند اگر در خدمتِ سعادتِ بشر (چه به معنایِ خوشی، چه به معنایِ بهبودیِ انسان‌ها) نباشد. مثلاً از میانِ معنایِ زندگی و معنایِ جمله من می‌گویم تا زمانی که معنایِ زندگی وجود دارد هرگز سراغِ معنایِ جمله نمی روم. من اگر باز برگردم به گذشته از میانِ دو شأنِ روشنفکری و آکادمیسین، حتماً شأنِ روشنفکری را انتخاب می‌کردم.

🔰گفتگوی شفاهی ، آذرماه 95
🔰از کانال مصطفی #ملکیان

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw