🔻 معنای «هزار میلیارد». (اندازه‌ی فاجعه چقدر بزرگ است؟)

🔻 معنای «هزار میلیارد»
(اندازه‌ی فاجعه چقدر بزرگ است؟)

▪وقتی ارقام از حدی بزرگتر می‌شوند، فهمیدن میزان بزرگی‌شان برای ذهن غیرمتخصص سخت می‌شود. مثلاً وقتی از صد میلیون تومان، یا یک میلیارد تومان صحبت می‌کنیم، تقریباً همگی می‌توانیم درکی از بزرگی این عدد داشته باشیم: صد میلیون یعنی به اندازه چهار پراید؛ یک میلیارد یعنی سه خانه‌ی معمولی..

▪اما وقتی صحبت از هزار میلیارد تومان می‌شود چطور؟ هزار میلیارد را چطور می‌شود تصور کرد؟ پانزده هزار میلیارد تومان را چطور؟ در اینجا فهم اعداد بزرگ، سخت و گاهی غیرممکن است. لازم است که برای درک این عدد، مقیاسی داشته باشیم. یک خط‌کش.

▪اگر تا پیش از این "هزار میلیارد" عددی بود که فقط متخصصین اقتصاد و بودجه با آن سر و کار داشتند، در دهه‌های اخیر و به خصوص از سال 84 به بعد، "هزار میلیاردها" پایشان به ذهن عموم جامعه باز شد. به خصوص از طریق خبر اختلاس‌ها و دزدی‌های مسوولین. مثلاً همین اخیراً بود که دوباره صحبت از اختلاس قائم مقام شهردار سابق تهران و بازداشت او شد. رقم ابتدایی، سه هزار میلیارد تومان بود و بعدش اخباری مبنی بر چند برابر شدن‌اش آمد.

▪اما سه هزار میلیارد تومان چقدر است؟ برای فهم این عدد و در واقع، بزرگی فجایعی که هر روز در این دهه‌ها در حال اتفاق افتادن است، نیاز به یک خط کش حدودی داریم:

▪بودجه‌ی کل سالانه‌ی کمیته امداد، چیزی در حدود 4 هزار میلیارد تومان است. یعنی کمیته امداد، با تمامی خانواده‌ها و افراد نیازمند و فقیر و مستضعف زیرمجموعه‌اش، سالیانه چهار هزار میلیارد تومان بودجه دارد. ...

▪حالا با این خط‌کش، به این فکر کنیم که: طبق مصاحبه رییس کمیته امداد در سال 95، شش درصد جمعیت کشور تحت پوشش کمیته امداد هستند. چیزی در حدود پنج میلیون نفر؛ میدانیم که صفی بیش از یک میلیون نفری هم به تأیید خود کمیته امداد، نیازمند هستند اما کمیته امداد پولی برای کمک به آنها ندارد... کسی که سه هزار میلیارد تومان می‌دزدد، یعنی حدوداً یکسال پول تمامی این خانواده‌ها را یک‌جا دزدیده است. نهادی که در سال، بدون نظارت هیچ دستگاه دولتی و غیردولتی، 15 هزار میلیارد تومان گردش مالی دارد و معلوم نیست این پول را کجا، در ایران و خارج از ایران هزینه می‌کند، یعنی می‌تواند با پول یک‌سالش، خرج تمامی این خانواده‌های مستضعف و تمام در صف مانده‌ها را بدهد و مستمری آن‌ها را سه برابر کند... اما نمی‌کند. نمی‌کنند. ...

▪کارتن‌خوابان و معتادان و خودکشی‌ها و طلاق‌های رو به فزونی، خونی است که از زخم‌های این تن نحیف‌شده‌ی جامعه، جاری است. عمق این درّه، این فاجعه‌ی مکرر، حیرت‌آور است.

🔸 از کانال اینکُجا

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology