نکاتی در ارزیابی درست. جشن چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شده است

نکاتی در ارزیابی درست
رحیم زایرکعبه-دکترای جامعه شناسی


امسال در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی قرار گرفته‌ایم. جشن چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شده است. چرا که نماد چهل سالگی در ادبیات دینی ما مظهر کمال و پختگی است. رسانه جمعی در داخل کشور سعی دارند دستاوردهای چهل ساله انقلاب را برای مردم بازگو کرده و مردم را نسبت به انقلاب دلگرم سازند. اما برخی از میهمانان این رسانه‌ها در این دلگرم‌سازی گاه راه افراط را می‌پیمایند. چنانکه حسین کچوییان استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران در مقابل سوال مجری برنامه که پرسید "به کارنامه جمهوری اسلامی چه نمره ای می دهید؟" گفت: نمره 20 می دهم. مجری برنامه در مقابل گفت که حتی رهبر انقلاب با این غلظت به ارزیابی کارنامه جمهوری اسلامی نپرداخته‌اند.
البته باید گفت که در مقابل رسانه داخلی، برخی رسانه‌های خارجی نیز راه افراط را از سوی دیگر می پیمایند و کارنامه جمهوری اسلامی را سراسر منفی و مظهر عقب ماندگی توصیف می کنند. اما در ارزیابی درست یک موضوع باید به دو نکته توجه داشت:
اولا اینکه در ارزیابی درست باید هم به نقاط قوت و هم نقاط ضعف موضوع اشاره کرد، در غیر این صورت، ارزیابی یک ارزیابی درست و منصفانه نخواهد بود. بنابراین در ارزیابی کارنامه انقلاب اسلامی باید در کنار محاسن از معایب آن نیز صحبت نمود. یعنی در کنار دستاوردها باید به از دست‌رفته‎ها نیز اشاره کرد.
ثانیا اینکه در ارزیابی درست، باید هم مقایسه داخلی وهم مقایسه خارجی صورت گیرد. به این معنی که در ارزیابی کارنامه انقلاب اسلامی صرفا وضعیت قبل از انقلاب با وضعیت بعد از انقلاب مقایسه نگردد؛ چرا که مشخص هست در این فاصله زمانی قطعا پیشرفت‌هایی صورت گرفته است. همچنین در این فاصله زمانی همه کشورها پیشرفتهایی داشته اند و این امر تنها مختص کشور ما نبوده است. لذا در ارزیابی درست باید مقایسه خارجی نیز صورت گیرد. یعنی وضعیت کشورمان با وضعیت کشورهای همتراز چون ترکیه مقایسه گردد تا مشخص گردد کشورمان در معیارهای مختلف مثل تولید سرانه درآمدی، فساد اقتصادی، عدالت اجتماعی، میزان آزادی سیاسی، شاخص جذب گردشگر و... در طول چهل سال اخیر چقدر جلو و چقدرعقب بوده است. نهایتا استفاده از معیارهای ارزیابی جهانی در برآورد میزان پیشرفت و عقب‌ماندگی یک کشور از اعتبار بالایی برخوردارند؛ چرا که معمولا به صورت بیطرفانه محاسبه می شوند. مثل آمار موسسه شفافیت بین‌المللی درباره آمار شفافیت مالی کشورها.


#نویسنده_مهمان

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology