🔅چرا ۳۱۰ هزار تومان برای حداکثر ۸ ساعت کارورزی، مانع تولید است.. 🖋فرشاد

🔅چرا ۳۱۰ هزار تومان برای حداکثر ۸ ساعت کارورزی،مانع تولید است.
🖋فرشاد #اسماعيلی
(پژوهشگر حقوق کار و تامين اجتماعی)

📍 چرا طراحان طرح کارورزی اعتقاد به دریافت حقوق واقعی یک کارورز ندارند؟

آیا استدلال آنها در ایجاد مانع پیشروی پرداخت واقعی و متناسب دستمزد، حرف حساب است؟

ظاهر ماجرا این است که اساسا این مبلغ ۳۱۰ هزار تومان دستمزد نیست و تنها "کمک هزینه آموزشی" است. اما کارگران آگاه بهتر میدانند که هرکاری دستمزدی دارد. و وقتی کارورز قرار است حداکثر 8 ساعت در کارگاه باشد و به تولید کمک کند، این کارورز مستحق دستمزد و به عبارت دقیقتر دستمزد واقعی است.

کارفرمایان سالهاست نه تنها در طرح های مثل کارورزی بلکه درباره حق السعی و دستمزد کارگران نيز اینگونه استدلال میکنند و معتقدند که، افزایش دستمزد ها متناسب با هزینه های ورودی و بدوی تولید نیست و این تزریق پول، موجب تورم خواهد شد و این شکل افزایش دستمزد، منجر به تعطیلی بنگاه یا تعدیل نیرو یا ایجاد بیکاری خواهد شد.

به نوعی می توان گفت اسفند ماه هر سال که ماه صف کشی کارگران و کارفرمایان است این کارگرانند که با همین استدلالات قدرت چانه زنی کمتری داشته و شاید اين کارفرمایان اند که دست پر تر از این جلسات بیرون بیایند.

مساله اما این است که حتی بر فرض درست بودن این گذاره غلط، اولا: همه کارفرمایان، "تولید کننده"، به معنای دقیق اقتصادی نیستند.

مشکل اقتصاد ما همین تولید نکردن این کارفرمايان بزرگ است.
مساله مشکل معیوب شدن چرخه "تولید" و شیفت به سمت "خدمات" است.
بسیاری از این کارفرمایان کارگاه های خدماتی دارند و اتفقا در طرح کارورزی نیز سهم عمده ایی از کارورزان در همین بخش خدمات قرار است جذب شوند، اما جالب است همين کارفرمایان خدماتی جلوی قيمت واقعي دستمزد مثل یک تولید کننده ژست میگیرند و تئوري هاي من درآوردی خود را به عنوان توليدگر ارائه ميکنند.

ثانيا:صرفنظر از این مساله، کدام تئوری اقتصادی می گوید که افزایش حداقل دستمزد کارگران موجب تورم خواهد شد؟
این گذاره از کدام لوله ازمایشگاه کارفرمایان بیرون آمده است؟
کدام پژوهش در ایران این مساله را روی نمودار نشان داده است؟ کدام کارفرما در کنار کارگاهش پژوهشگاهی هم راه اندازی نموده و این مساله را مورد بررسی قرار داده است که مثلا در صنعت خودرو یا صنعت پلاستیک یا فلان صنعت، اگر حقوق کارگران را افزایش بدهیم، موجب تورم خواهد شد.

چندسالی یست صندوق بین المللی پول،گزارشی تحت عنوان علل و اثار نابرابری در آمدی تهیه کرده است.

این پژوهش که طی یک دوره 5 ساله انجام شده است، نشان می دهد، افزایش سهم درآمدی 20درصد فقیر جمعیت یک کشور، می تواند تا 38/0 درصد، نرخ رشد اقتصادی را افزایش دهد. از سوی دیگر طی همین دوره، میزان افزایش درآمد در 20 درصد ثروتمند جوامع بطور متوسط 08/0 درصد رشد اقتصادی را کاهش می دهد!

صندوق بین المللی پول که دیگر نهادی نیست که کارفرمایان آن را مربوط به اردوگاه کارگران یا فعالان کارگری بداند. پژوهش اخیر صندوق، نشان می دهد که افزایش دستمزد کارگران یا 20 درصد فقیر جامعه، موجب افزایش قدرت خرید و ایجاد تقاضا موثر میشود.
صندوق بین الملی پول هم حتي دراین پژوهش به این نتیجه رسیده است که باافزايش دستمزد کارگران رشد اقتصادی اتفاق افتاده است.

این ادعا که ما تنها یک سوم حداقل دستمزد یعنی ۳۱۰هزار تومان به کارورز میدهیم نه بیشتر، براي جلوگيري از تورم و افزایش توان تولید، این یک "جابه جایی" در مساله است.

" جابه جایی" صرفا یک مکانیسم دفاعيست که کارفرمایان سالهاست از آن برای برای فرار از اثر واقعیت هاي دستمزدی در اقتصاد و متعادل کردن بحران هایی که خودشان آنها را ایجاد کرده اند و در آن کارگران را گرفتار کرده اند، استفاده میکنند.

#بيگارورزی
#کارورزی
#دانشگاه

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ