‌✅کمپانی Mastercard وعده داده که به ازای هرگلی که مسی و نیمار در جام جهانی بزنند به ۱۰ هزار کودک گرسنه در آمریکای لاتین غذای رایگا

‌✅کمپانی Mastercard وعده داده که به ازای هرگلی که مسی و نیمار در جام جهانی بزنند به 10 هزار کودک گرسنه در آمریکای لاتین غذای رایگان می رساند. پس گرسنگان باید دست به دعا بردارند تا این دو ستاره بیشتر و بیشتر گل بزنند. بقای آن ها به ساق های مسی و نیمار هم گره خورده است. این پدیده نشانگانی است از آن بلایی که عصر ما بر سر انسان دوستی و اساسا امر خیر آورده است.
✔️پیوند دادن انسان دوستی و امور خیریه به اموری که عملا هیچ ربطی به آن ندارند، و در نهایت به سود، همان چیزی است که اسلاوی ژیژک مرحله جدید سرمایه داری، یعنی سرمایه داری فرهنگی می خواند. از نظر او در روزگار ما، امور خیریه دیگر خاص چندنفر «آدم خوب» نیست، بلکه نقش بسیاری در اقتصاد معاصر دارد.. اینجا با نوعی تجاری شدن یا در معنای درست کالایی شدن فعالیت های خیرخواهانه مواجهیم. ژیژک معتقد است که در سرمایه داری فرهنگی، که به طور مشخص ویژگی جوامع ما پس از 1968 است، تمایز پیشین بین دو فعالیت مصرف و امور خیریه تحلیل رفته است. پیشتر فرد خرید و مصرف می کرد و در زمان دیگری ممکن بود به امور خیریه هم بپردازد. اکنون این دو کنشِ مجزا در آن واحد انجام می شوند. اگر فرد تا پیش از این ممکن بود که در مصرف مفرطش نوعی عذاب وجدان داشته باشد و شاید به سرنوشت فقرا و گرسنگان بیندیشید، اکنون سرمایه داری با ترفندهایی این عذاب وجدان را برداشته است. بر روی بسیاری از محصولات نوشته شده است که بخشی از سود حاصل از فروش این محصول به کودکان گرسنه در آفریقا می رسد، بنابراین شما خیلی راحت خرید می کنید، لذت می برید و در عین حال حسی از اخلاقی بودن هم دریافت می کنید یا برای مثال قهوه استارباکس قیمت محصولتش را بالا برده است آن هم با این استدلال که ما به فکر کشاورز بومی در آمریکی لاتین هستیم و محصول را از او گران می خریم تا وی هم سود ببرد. در نتیجه شما علاوه بر مصرف این قهوه احساس می کنید که در سرنوشت کارگرانِ «زحمت کش» هم تاثیر مثبتی دارید.
✔️دیگر چیزی به نام فعالیت خیرخواهانه ناب وجود ندارد. همه چیز به میانجی شرکت ها و سازورکارهایی انجام می شود که عملا معنای همه چیز را تغییر داده اند. اینگونه است که گرسنگان برای داشتن لقمه نانی باید چشم بدوزند به ساق های فوتبالیست ها.

🖋 محمد هدایتی | آمیزش افق‌ها

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology