◽️ تأملی بر مفهوم سرمایه اجتماعی و نقش آن در رشد و توسعه اقتصادی. 🖋 علی شیرین‌آبادی - تقی رحیمی

◽️ تأملی بر مفهوم سرمایه اجتماعی و نقش آن در رشد و توسعه اقتصادی
🖋 علی شیرین‌آبادی - تقی رحیمی

🔹در تشریح و تبیین کنش‌های اقتصادی علاوه بر عوامل و متغیرهای اقتصادی، متغیرهای دیگری نیز وجود دارند که در قالب متغیرهای اقتصادی قابل تعریف نیستند، اما بر رشد و توسعه اقتصادی تأثیرگذارند؛ برای نمونه می‌توان به عواملی هم‌چون فرهنگ، ارزش‌ها، روابط متقابل اجتماعی و... اشاره کرد.
🔹سرمایه اجتماعی یکی از این متغیرهاست که اندیشمندان مختلف در سالیان اخیر بر نقش مثبت آن در فرایند توسعه و به طور خاص توسعه اقتصادی تأکید نموده‌اند. سرمایه اجتماعی همانند سرمایه اقتصادی نیست که بتوان آن را با معیارهای مادی سنجید، بلکه یک نوع از سرمایه معنوی و غیر ملموس است که تسهیل کننده و مقوم رشد و توسعه اقتصادی می باشد. ارتباط و تاثیر سرمایه اجتماعی بر رشد و توسعه اقتصادی می‌تواند مستقیم و هم غیر مستقیم باشد.
🔹یکی از شاخص‌های مهم سرمایه اجتماعی، اعتماد متقابل بین افراد در جامعه است. در جامعه‌ای با اعتماد اجتماعی بالا، مردم کمتر نگران نگهداری از اموال خود هستند و برای این مسأله کمتر هزینه صرف می‌کنند. در نتیجه چون مردم بیشتر بر سر وعده‌ها و پیمان‌های هم باقی می‌مانند، معاملات آسانتر و ارزانتر صورت می‌پذیرد.
🔹سرمایه اجتماعی به وسیله افزایش اعتماد و کاهش رفتارهای منفعت طلبانه، سبب پشتیبانی از سرمایه گذاری‌های انجام شده می شود؛ این امر می‌تواند سبب تخصیص مناسبتر و کارآمدتر دارایی‌ها و سرمایه گذاری‌ها بین بخش‌های مختلف شود.
🔹سرمایه اجتماعی همچنین می‌تواند از طریق افزایش میزان سرمایه گذاری و پس انداز، پرهیز از اسراف، رعایت وجدان کاری، افزایش معاملات و میزان پول در گردش، تسهیل در امر بازاریابی، افزایش قانون گرایی، کاهش انحرافات اجتماعی، بالا رفتن سطح تولید، ارتقای شاخص های توسعه انسانی و... در خدمت توسعه اقتصادی قرار گیرد.
🔹سرمایه اجتماعی از طریق فراهم آوردن گردش بهتر اطلاعات، بستری برای توسعه مالی ایجاد می‌کند؛ به همین دلیل با بالا رفتن میزان سرمایه اجتماعی، چرخش اطلاعات بیشتر شده و ناهمگونی اطلاعات نیز در دو طرف قرارداد کاهش می‌یابد. علاوه بر این‌ها، سرمایه اجتماعی نقش قابل توجهی در توسعه فعالیت‌های کارآفرینانه دارد؛ چرا که کارآفرینی یک فعالیت اقتصادی- اجتماعی است. افرادی با سرمایه اجتماعی بالاتر به منابع اطلاعاتی بیشتری دسترسی دارند که می توانند در روند تشکیل و توسعه کسب و کار و دستیابی به بازارهای جدید تأثیرگذار باشند.
🔹در آخر می‌شود این گونه نتیجه گیری کرد که آثار مثبت سرمایه اجتماعی در فرایند رشد و توسعه اقتصادی انکار ناشدنی است. تجربه موفق کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا در توسعه و ترقی اقتصادی، بیانگر میزان بالای سرمایه اجتماعی و اهتمام دولت در تولید و حفظ چنین سرمایه ای است. در کشور ما نیز اگر هدف دولت در بلندمدت رشد و توسعه اقتصادی باشد، ناگزیر به تولید و ارتقای سرمایه اجتماعی و حفظ آن به منظور دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی هستیم.

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology