‌🔅 پدیده‌ی «مداحان نوجوان» و مخاطرات دین‌داری نسل آینده

‌🔅 پدیده‌ی «مداحان نوجوان» و مخاطرات دین‌داری نسل آینده
🖋 محسن حسام #مظاهری


فرهنگ مناسکی شیعه به‌ویژه عزاداری در هیچ‌ برهه‌ای به فربهی زمان ما نبوده است. عزاداری و مداحی، در زمان ما، به یک صنعت فرهنگی تبدیل شده است که به‌اقتضای تنوع و تکثر مخاطبان (مشتریان) خود، «سازمان تولید»ش را بسط داده و تنوع بخشیده است. «صنعت مداحی» روز به روز حرفه‌ای‌تر و پیچیده‌تر ‌شده و متقاضیان بیش‌تری را به خود جذب می‌کند.
یکی از مصادیق این امر، پایین‌آمدن سن تصدی‌گری در مراسم مذهبی به‌ویژه مداحی است که به‌تبع توسعه‌ی هیئات اختصاصی دانش‌آموزان و موج اقبال نوجوانان مذهبی به مداح‌شدن و تشویق ایشان (ازجمله با برگزاری مسابقاتی مانند «نوگلان حسینی») در یک دهه‌ی اخیر بروز کرده است. ارتقای منزلت مذهبی مداحان، ظهور سلبریتی‌های مداحی و افزایش نرخ تولید و مصرف کالای فرهنگی مداحی (به‌ویژه از طریق رسانه‌های جدید و شبکه‌های اجتماعی) نیز بی‌تردید در این روند تأثیر بسیاری داشته است.
حاصل آن‌که امروزه با مقوله‌ی نوپدید «مداحان نوجوان» مواجه‌ایم که علاوه‌بر اجرای برنامه در هیئات دانش‌آموزی و برای مخاطبان هم‌سن و سال خود، حتی گاه در مجالس بزرگ‌سالان نیز به‌عنوان مداح کمکی و فرعی به‌کار گرفته می‌شوند. (هم‌چنان‌که در بین نسل جوان مداحان امروز، کم نیستند کسانی که پدرشان مداح مشهوری بوده و آنان نیز از رانت پدر برای مداح‌شدن بهره‌ گرفته‌اند.)
فارغ از پیامدهای تربیتی ترویج مداحی در بین نوجوانان، این امر می‌تواند بر آینده‌ی دینداری این نسل اثرگذار باشد و بسیار محتمل است که در نسل مذهبی آینده، فرهنگ مناسکی و گرایش به «تشیع هیئتی» گسترشی مضاعف یابد.

#جامعه

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ