✅ آکادمی همه جا را تغییر می‌دهد، ما آکادمی را!.. ✍🏻محمد زینالی اناری

✅ آکادمی همه جا را تغییر می دهد، ما آکادمی را!

✍🏻محمد زینالی اُناری

🔸تاریخ استقرار دانشگاه در جوامع، تاریخ رشد، توسعه و خردورزی است. دانشگاه در همۀ جهان منشأ تحولات شده و دگرگون کرده است. تا جایی که می توان عمر چند صد سال اخیر و تغییرات آن را در وجود دانشگاه خلاصه کرده و گفت، تاریخ دنیا، تاریخ آکادمی بوده و موجب تحول آن ها شده است. در ایران هم چنین استنباط و انتظاری از دانشگاه وجود داشت. قرار بود دانشگاه مانند موتور محرکه ی جامعه، آن را شتاب بخشیده و دگرگون کند، البته این دگرگونی برنامه ریزی اساسی نیاز داشت که شاید مرتبط با وجه اجتماعی دیده نشدۀ این نهاد بود.

🔸اما امروز این مدل از دانشگاه در ایران، یک مدل آرمانی و دور از انتظار است. دانشگاه از این معنا و ایده آل که در سایر نقاط دنیا هم دور از دسترس نبوده، افول پیدا کرده و تبدیل به اتاق انتظار چنین واقعیتی شده است. ما دانشگاه را تغییر دادیم و آن را بومی کردیم، همچون سایر تعاملات مان در موضوعاتی چون اقتصاد، سریال تلویزیونی و ...، ما آن را فرو کاستیم به ارزشهای سنتی خودمان و آن هویت راستینش را بلعیدیم. اگرچه امروز دانشگاه هایی که هزینه های خود را از مردم می گیرند، توجیه اقتصادی دارند، اما باید راز این بی معنایی را از مراکز چاپ و تکثیر پیرامون آن ها پرسید.

🔸دست هر دانشجوی پنجاه سالۀ قرن ما، جزوه ای ده صفحه ای وجود دارد که جای کتاب پانصد صفحه ای را گرفته است. دانشگاه هایی هستند که کتابفروشی و قرائتخانه های بزرگ را به یک کافی نت و دستگاه فتوکپی تقلیل داده اند. کلا بسیاری از آن ها یادآور کلاسهای شبانۀ تحصیلی است و متقاضیان شان نیز عموما چنین ویژگی ای دارند.

🔸برخی کلاس ها به مدرسه پیرمردهای خسته و بهانه جو تبدیل شده که برای هر تکلیفی می توانند راه چاره ای بیابند. از معلم پروژه دادن و از آن ها ابتکار این که آن را مانند پیمانکاری به دست مراکز خدمات "حل تکلیف" بسپارند. این موضوع مشابه این نکتۀ تاریخی است که حل مشکلات کشور را در گذشته به مستشاران خارجی سفارش می دادیم.

🔸روز به روز زحمت مطالعه و درس خواندن کم تر می شود و پایان نامه و مقاله تبدیل به کاری بازاری می شوند. چرا که در جدال "علم بهتر است یا ثروت" و دعوای دانشگاه با بازار، دومی توانست با غلبه بر قواعد دانشگاه، آن را شکست داده و قواعد خود را در بطن ان جای گذاری کند. اگرچه در گذشته بازارمان هم چنین نبوده و سود، خدای گفت و گوهای تجاری نشده بود.

🔸اما امروز، همین عنصر غریبه، گفت و گوی آکادمی را نیز به دست گرفته و حتی به پوست و استخوان آن نیز تبدیل شده است. خوب در همه جای دنیا آکادمی توانسته است مشکلات جوامع را حل کرده و آن ها را پیشرفت دهد. اما ما برای حل مسئله یا نفی آن، توانستیم آکادمی را همرنگ اشکالات خود کنیم.

#دانشگاه
#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
@atu_sociology