🔅 تحلیلی کوتاه، بر فریادی بلند. 🖋 علی ملک‌پور | جامعه‌شناس

🔅 تحلیلی کوتاه، بر فریادی بلند
🖋 علی ملک‌پور | جامعه‌شناس

📍 اعتراضات اخیر حداقل به اندازه (۲) واحد درسی " تغییرات اجتماعی" محتوا و تجربه برای آموختن دارد.
فراگیران این درس اعم از حکومت و مردم ، باید این سرفصل ها را به دقت بیاموزند تا در آزمونی که در راه است به کار گیرند؛

۱.قانون تحولات جامعه ، در شمار قوانین طبیعی است و فرمول بندی های خاص خود را دارد و قابل پیش بینی و پیش گیری است. آنانکه که این قوانین و علوم تبیین کننده آنها را نمی دانند و یا نمی خواهند بدانند ، از تبعات آن در امان نخواهند بود، چه در محدوده یک روستا ، چه شهر و منطقه ، و یا در مقیاس ملی.

۲.متخصصان علوم اجتماعی و دیگر رشته های مرتبط طی دو سال گذشته بارها وقوع جنبش های اعتراضی را مطرح و هشدار داده بودند. اکنون و همچنان این " وضعیت هشدار" پابرجاست و اهل خِرد با واقعیت به روش ستیز و انکار برخورد نمی کنند، بلکه روش تفکر و " حل مساله "را در پیش می گیرند.

۳. اعتراض های اخیر ، هشدار و فرصتی است که نخبگان سیاسی به فراخور دنیای جدید، نسل جدید ، و چالش های جدید، به چاره جویی و " حل مساله " بپردازند‌. غلبه بر معترضان هرگز یک پیروزی نیست ، بلکه صرفا فرصتی تا آزمونی دیگر است و اینکه چگونه می توانند گامی فراپیش نهند و گِرهی بگشایند از کار و زندگی این خلق پرشمار و گرفتار آمده ی روزگار !

۴. در وقایع اخیر لحن و استدلال نخبگان حاکم ، لحن و زبان حکمت و حکمرانی در اِشِل قرن بیست و یک نبوده است.
بسیاری از خطیبان و مسئولان معترضان را بی کم و کاست ،عوامل بیگانه خواندند !! این خود خطایی دیگر برای تشدید خطاهای پیشین است که به این وقایع غمبار منجر شده است. دشمنان و بیگانگان اگر این همه نفوذ و اعتبار دارند، پس ما عملا در محاصره دشمن هستیم !

۵.حکمرانی در دنیای جدید ، خادمی است در پیشگاه ملت،مردم اگر شغل بخواهند دولتمردان باید به امر اشتغال اهتمام ورزند، اگر نان و مسکن طلب کنند حکمرانان نیز باید چنین کنند که رضایت ملت فراهم گردد، مردمان صاحب شآن و کرامتند و حاکمان چون خدمتگزاری با نجابت باید به " مِنوی" سفارش مردم نگاه کنند که ملت در طلب چیست تا با ادب و تواضع تقدیم کنند و بس!

۶.هر کس که هر تصوری در ذهن خود از حکمرانی، مدیریت و مسئولیت و ریاست و زعامت و وکالت دارد، بهتر است ذهن و ضمیر خود را با این " متنِ معیار" تطابق دهد که مَخلص اندیشه و تجربه بشریت مدرن است و نه تنها درست ، بلکه اجتناب ناپذیر است؛

" همیشه حق با مردم است، هیچ آموزه و دستوری به نام حقیقت و هدایت نباید به مردم تحمیل شود، زیرا مردم خود حقیقتی برتر از هر ادعا و ارشاد اند، اراده مردم تبلور اراده خداوندی است ، و آنچه مردم بخواهند- و بر خواسته خود استوار مانند- دیر یا زود متحقق خواهد شد، پس حکمرانان خوب آنانند که پیش تر به کشف اراده مردم مبادرت کنند و بی درنگ و رنگ و انگ،
آن کنند که مردم می خواهند و در پی آن هستند ."

#نویسنده_مهمان
🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology