✅ علوم اجتماعی کاربردی منجر به تقویت علوم اجتماعی محض می‌شود.. ✍🏻 فاطمه مرتضوی

✅ علوم اجتماعی کاربردی منجر به تقویت علوم اجتماعی محض می‌شود

✍🏻 فاطمه مرتضوی

🔸 به گزارش بردار، «جامعه، علم و علوم اجتماعی کاربردی»، عنوان سخنرانی تقی آزادارمکی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بود. آزادارمکی در این نشست که ۲۰ آبان‌ماه ۱۳۹۶سال جاری برگزار شد، به نقد ایدۀ علوم اجتماعی کاربردی پرداخت و معنای جدیدی را که برای این اصطلاح مناسب می‌دانست، تشریح کرد.

🔸 او صحبت‌های خود را با نقدی دیرینه و آشنا از فقدان شناخت از موقعیتی که در آن زیست می‌کنیم، شروع کرد. وی توضیح داد نشناختن موقعیت‌ها در جهان علم، در کنار عواملی مثل اقتصاد بازار، شرایط سیاسی، نحوۀ ارائۀ دانش و نوع دسته‌بندی دانش، منجر به این شده است که حتی اگر اندیشۀ بزرگی هم وجود دارد، راه به جایی نبرد. آسیب نشناختنِ موقعیت‌ها از نظر آزادارمکی، پیدایش و رشد افراد منفرد نابغه‌ای است که آثار مخربشان بیش از آثار مثبت آنهاست.

🔸 آزادارمکی در توضیح چرایی تاکید خود بر مطالعۀ تاریخ علوم اجتماعی در ایران، سیر تحول اندیشه در غرب را به عنوان مثالِ صدق، تشریح کرد. وی توضیح داد علوم اجتماعی در غرب بیش از آنکه مدیون افرادی با اندیشه‌های تحول‌گرایانه و پیشروانه باشد؛ وام‌دار تاریخ‌نویسان، حاشیه‌نویسان و تشریح‌کنندگان اندیشه است.

🔸 معنایی که در این نشست، آزادارمکی برای «علوم اجتماعی کاربردی» ساخت، از دل علوم اجتماعی محض بیرون می‌آید. به این معنی که وی معتقد بود با رجوع به «علم اجتماعی» و تبیین تاریخی این علم در ایران، بایستی به تعریف جامعی از جامعۀ ایرانی رسید. از پسِ این تعریف، مسائل اساسی جامعه کشف خواهند شد. و در اینجاست که به کاربرد علوم اجتماعی دست یازیده‌ایم.

#علوم_اجتماعی
#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
@atu_sociology