🔴جمعیت فاقد دانش، معنویت، اشتغال و بهداشت و سلامت؛ قدرت محسوب نمی­‌شود.. ✍🏻حسام‌الدین آشنا

🔴جمعیت فاقد دانش، معنویت، اشتغال و بهداشت و سلامت؛ قدرت محسوب نمی­‌شود

✍🏻حسام‌الدین آشنا

🔹«جمعیت کشور» در سال‌های اخیر بار دیگر مورد توجه محافل و تریبون‌های مختلف، قرار گرفته است. تا کنون دو جریان اصلی در مباحث جمعیتی قابل شناسایی است. هیچ یک از این دو جریان به تنهایی نتوانسته‌اند در عمل مسیر متمایزی را در تحولات جمعیتی بگشایند و لذا لازم است رویکرد جایگزینی برای کارشناسی مسایل جمعیتی کشور دنبال شود.
🔹 رویکرد اعتدال، موضوع جمعیت را با توجه به ظرفیت­‌های اکولوژیک کشور مورد توجه قرار می‌­دهد. سنجش ظرفیت یک سرزمین از نظر جمعیت، بدون بررسی وضعیت منابع و امکانات آن سرزمین امکان‌پذیر نیست. جمعیت ایران در طول 20 سال از 8/55 میلیون نفر در سال 1370 به 1/75 میلیون نفر در سال 1390 رسیده است. در چنین شرایطی ایران وارد مرحله تنش آبی شده و بخش قابل‌توجهی از منابع آب زیرزمینی خود را از دست‌داده است.
🔹 فشار اکولوژیکی زیاد بر سرزمین، تأمین امنیت غذایی و آب موردنیاز را هم با مشکلات جدی مواجه خواهد ساخت. عدم توجه به این موضوع می‌تواند کشور را با چالش‌های جدیدی در موضوعات جمعیتی مواجه سازد. گرچه پیر شدن جمعیت، هشداری مهم برای جامعه ایران قلمداد می‌­شود، اما وضعیت وخیم منابع طبیعی کشور، خصوصاً منابع آب همه­‌ی نسل‌­های ایرانی را تهدید می‌کند. طبیعی است که راه برون‌رفت از تهدید پیر شدن جمعیت، وارد کردن فشار مضاعف و بدون برنامه­‌ریزی بر منابع تهی شده آب کشور نیست و باید برای تأمین و مدیریت آن برای نسل کنونی و نسل­‌های آتی فکری جدی کرد.
🔹واقعیت این است که براساس آمار در طول سال­‌های 4-1393 بیشترین افزایش موالید در فقیرترین استان­های کشور رخ داده که به معنای تشدید فقر و توسعه­‌نیافتگی در این مناطق است.
🔹غفلت از فرصت بالقوه جمعیتی، چشم‌انداز خوشایند و روشنی از آینده‌ی کشور ترسیم نمی‌کند. در کوتاه‌مدت با افزایش نسبت‌های بیکاری ممکن است به تدریج بافت اجتماعی و نظم اخلاقی جامعه فرو بریزد و جامعه به سوی انحطاط میل کند. در درازمدّت، با بسته‌شدن دریچه‌ی جمعیتی، افزایش شمار و سهم نسبی سالخوردگان فاقد پس‌انداز و فقر ملّی، در یک اقتصاد بدون نفت، می‌تواند کشور را به اضمحلال بکشاند.

#جامعه

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@atu_Sociology