🔴واکاوی ریشه‌های در جامعه لرستان.. ✍🏻اردشیر بهرامی

🔴واکاوی ریشه های #خشونت در جامعه لرستان

✍🏻اردشیر بهرامی

به باور بنده یکی از ویژگی‌های جامعه لرستان، موضوع حفظ آبرو و حیثیت و ترس از انگ های اجتماعی به خانواده و طایفه و دودمان است. این ترس و نگرانی از آبروریزی در میان اجتماع محلی و طایفه، خودبه‌خود نظارت و کنترل شدیدی بر کنش‌ها و رفتارهای افراد خانواده ایجاد می‌کند و دختران و زنانی که حقوقی برای خود متصور هستند یک فضای بی‌اعتمادی و تیره و تار به وجود می‌آورد. این انضباط و کنترل و احساس بی‌اعتمادی یکی از زمینه‌های بروز خشونت بخصوص علیه زنان و نوجوان است.

ویژگی دیگر که در تولید خشونت مؤثر است نوعی ذهنیت و باور در بین مردم است که پاسخ «خشونت با خشونت» است که عموماً نوعی «تقاص» و انتقام است که در جامعه و خانواده وجود دارد. این رویه باعث بازتولید خشونت در کانون خانواده و جامعه می‌شود.

یکی دیگر از علل و ریشه خشونت در خانواده، «پایبندی به زور و تعصب» برای حل مسائل و تصمیم‌گیری در مسائل روزمره زندگی است. این تفکر که ریشه در نوع معیشت‌های سخت و خشن مانند کشاورزی و دام‌پروری دارد باعث تولید خشونت می‌شود که علیرغم تغییر معیشت این فرهنگ و بارو هنوز زنده است و نیاز به تغییر بنیادین این گونه باورهای مولد خشونت هستیم. برخی افراد می‌خواهند همه مسائل را با زور حل کنند و باور دارند زور مکانیسم بسیار جدی که می‌توان مسائل را در درون خانواده حل کرد! این در حالی است که این رویه شاید در کوتاه‌مدت جواب دهد ولیکن سبب ناخرسندی و نارضایتی افراد در بلندمدت می‌شود و خشونت را بازتولید خواهد نمود؛ و فروپاشی خانواده و گسست روابط اجتماعی در جامعه می‌شود.

یکی دیگر از ویژگی طرز نگاه به امیال و احساسات جوانان است. به‌محض بلوغ جنسی جوان در خانواده‌ها با نوعی نگاه منفی به نیازها، خواسته‌ها و امیال نوجوان شکل می‌گیرد گاه با وجود شرم و حیایی که در جامعه وجود دارد حتی نوعی نگاه گناه‌آلود و بدگمانی نسبت به این فرد به وجود می‌آید. این تعامل ناصحیح به این دوران زندگی، سبب ناخرسندی و نارضایتی در نوجوانان و جوانان می‌شود و عموماً به‌صورت خشم و خشونت خود را نشان می‌دهد.

نوع ارتباطات اجتماعی مردم لرستان با خود و دیگران به گونه‌های است که مردم ارتباط عمیق عاطفی، محبت و گفتگو، صمیمیت کمتری با خانواده و خویشاوندان و نزدیکان خود دارند در حالی که کانون توجه، صمیمیت، محبت و مهمان‌نوازی با افراد بیرون از شبکه‌های خانوادگی و خویشاوندی است. در ساختار ذهنی ما تصور می‌شود افراد در دایره روابط خانواده، دودمان و طایفه آرامش بیشتر و خشونت کمتری وجود داشته باشد، در حالی که در دنیای واقعی جامعه لرستان عکس این وضعیت و واقعیت وجود دارد. انسان بیشترین تنش‌ها را با دوایر نزدیک‌تر دارد. افراد در درون خانواده بیشترین نارضایتی دارند و در بیرون صمیمت و احترام بیشتر برخوردارند. خشونت زنان، کودک آزاری‌ها، فرار کودکان، اقدام به خودکشی‌ها، قتل‌های خانوادگی و خویشاوندی از این منظر قابل‌تحلیل و تبیین هستند...

اما موضوعی که خیلی مهم است و فقط مربوط به جامعه لرستان نیست، حضور پر رنگ ارزش‌های مادی در برابر ارزش‌های اخلاقی و انسانی است. در جامعه ما تجربه جنگ، ناامنی و فقر و توسعه‌نیافتگی شدید وجود داشته و افراد برای کسب رفاه و رهایی از فقر توجه ویژه‌ای به ثروت اقتصادی دارند اگرچه با موانع زیادی روبرو هستند. درنتیجه نوعی شکاف، تبعیض و بی‌عدالتی در جامعه به وجود آمده است. به همین دلیل ارزش‌های مادی برای فرد اهمیت زیادی پیدا کرده و حتی ارزش‌های چون علم، هنر، تحصیل با دیدگاه و آمال مادی پیگیری می‌شوند در چنین فضایی باوجود فقر شدید جامعه افراد فشارهای روانی زیادی متحمل می‌شوند ذهنیت متعارض و ناخرسند موجب بروز خشونت می‌شود. انسان تحصیل‌کرده امروز اگر فقیر باشد و درآمدی برای پر کردن شکاف فقر و بی‌قدرتی نداشته باشد از صحنه اجتماع و خانواده طرد می‌شود.

🌐جامعه‌شناسی علامه
@atu_sociology