‌✅ جماعت تازه به دوران رسیده!. 🖋 حسین جمشیدی

‌✅ جماعت تازه به دوران رسیده !
🖋 حسین جمشیدی

📍 " تازه ‌به ‌دوران‌ رسیده " یا " نوکیسه " به فردی گفته می‌شود که بدون پشتوانهٔ صحیح یا زحمتِ متناسب با نتیجه، به مال یا مقامی برسد. به دیگر کلام، به فردی گفته می‌شود که به تازگی واردِ یک طبقه اقتصادی یا اجتماعی می‌شود یا شخصی از طبقه اقتصادی یا اجتماعی پایین که به صورت ناگهانی سرمایه دار یا قدرتمند می‌گردد.

این صفت برای افرادی به کار می‌رود که به خاطر وقوع برخی نابه سامانی‌های اقتصادی یا فرهنگی، با استفاده از رانت‌های دولتی یا روابط ناسالم مافیاگونه به ثروتی گزاف و بدون پشتوانه دست میابند.


🔸 همواره در جامعه از قشری به نام نو کیسه یاد میشود. کسانی که در اثر یک اتفاق، رانت یا هر دلیل دیگر، در مدت زمانی کوتاه ثروت زیادی را به دست آورنده اند.

این قشر از افراد جامعه که از لحاظ اقتصادی در طبقه میانه یا پایین جامعه قرار داشتند زمانی که با ثروت خود را به طبقه سرمایه دار و بالانشین جامعه میرسانند، عموما با مشکلاتی مواجه میشوند.

🔹 نکته مهم این است که تغییرات در سرمایه و ثروت میتواند در زمان کوتاهی صورت بگیرد اما تغییرات در فرهنگ طبقاتی به اینگونه نمیباشد. شخصی که به یک باره به طبقه سرمایه دار جامعه میپیوندد هرچند از لحاظ اقتصادی در این قشر از جامعه قرار میگیرد اما قطعا از بُعد فرهنگی هنوز متعلق به طبقه گذشته خود می باشد.

🔸 در میان نظرات جامعه شناسی قدیم و جدید تفاوت هایی در دسته بندی اقشار جامعه وجود دارد. بر خلاف بیشتر نظریه پرداز های قدیمی که بر اساس سرمایه اقتصادی جامعه را به طبقات مختلف تقسیم میکردند در نظریه های جدیدی مانند " بوردیو " علاوه بر سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی ( روابط )، سرمایه فرهنگی ( تحصیلات ) و سرمایه نمادین ( ابرو و حیثیت ) نیز در این طبقه بندی سهیم هستند.

🔹 به عقیده " وبلن " جامعه شناس آمریکایی، افراد نوکیسه یا به تعبیری تازه به دوران رسیده از " مصرف تظاهری " ( خرید بدون دلیل و بیش از اندازه کالاهای نمایشی چون خودروهای لوکس، لباس های مارک و ...) برای بر طرف کردن تناقضات خود بین طبقه جدید و گذشته خود استفاده میکنند. این اشخاص سعی میکنند تا از نماد های فرهنگی و رفتاری طبقه ای که خودشان نیز میدانند شایسته حضور در آن نیستند، استفاده کنند. تا به این صورت برای خودشان آبرو و حیثتی کسب کنند.

➿ مصداق این عمل را میتوان امروزه در فضای مجازی علی الخصوص اینستاگرام مشاهده کرد. کسانی که در تمامی ساعات روز مشغول به نمایش گذاشتن ثروت خود هستند. صفحه هایی مانند بچه پولدارهای تهرانی که هرچند به عقیده خودشان در راه فرهنگ سازی این صفحه را ایجاد کرده اند اما روزنامه تایمز از آن ها با عنوان نوکیسه یاد میکند.

▪️ مسئله مشهود این است که نوکیسگی در شرایط نابسامان فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی پدید می آید. این موضوع زمانی خطرناک میشود که این دسته از افراد در جامعه به عنوان مرجع شناخته شوند، و رفتار پر تناقضشان الگوی دیگر افراد جامعه قرار بگیرد. این امر میتواند به چرخه تولید و تشدید نابسامانی های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی منجرشود.

🔰 منابع الهام گرفته شده : لغت نامه آکسفورد _ جامعه پویا

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology