🔴عوامل موثر بر.. ✍🏻احمدرضا ونکی.. 🔷وقوع سرقت در یک جامعه می‌تواند ریشه در عوامل مختلف داشته باشد

🔴عوامل موثر بر #سرقت

✍🏻احمدرضا ونکی

🔷وقوع سرقت در یک جامعه می تواند ریشه در عوامل مختلف داشته باشد . از بعد زیست شناختی مواردی هم چون ، عوامل ذهنی مانند هوش کم یا زیاد و استعدادهای فردی ، سن ، جنس و وضعیت بدنی در این موضوع قابل بررسی است .
🔷از نقطه نظر روان شناختی علل و انگیزه های روانی _ عاطفی به شرح ذیل قابل امعان نظر می باشند :
فقر عاطفی : کودکان دچار اختلالات عاطفی شدید سارقان این دسته را رقم می زنند . کودکان طلاق یا کودکانی که والدین خود را از دست داده اند در این رسته قرار می گیرند .
ناکامی : ناکامی عدم نیل به اهداف است . دولارد و دوب معتقدند که شیوع فراوان سرقت و دیگر تبهکاری ها در میان گروه های فقیرتر و افزایش آن در دوران سختی و تنگدستی را باید واکنشی در برابر ناکامی دانست .
پرخاشگری : پرخاشگری رفتاری است که پیامدها و آسیب های جسمی و مالی می تواند به همراه داشته باشد . پرخاشگری رفتاری برای جبران ناکامی ها تلقی می گردد .
حسادت : آرزوی زوال نعمت برای دیگران را حسد می گویند .پریچارد می گوید : تمایل به دزدی گاه یکی از خصوصیات جنون اخلاقی است و گاه اگر هم تنها خصوصیت آن نباشد ، بارزترین آن است .
تجربه های دوران کودکی ، احساس ناامنی ، خودنمایی و محبت زیاد از دیگر عوامل روانی سرقت به حساب می آیند .

🔷اما در بین عوامل مختلف سرقت علل اجتماعی به صورت برجسته و با اهمیت بیشتر به چشم می خورند . لاکاسانی درباره تاثیر محیط اجتماعی می گوید که اگر نتوان آن را عامل انحصاری شناخت ، ولی برترین و مهمترین عامل سرقت و دیگر بزهکاری ها است .
برخی عوامل اجتماعی _ اقتصادی سرقت را می توان به شرح ذیل دانست :
🔶فقر مادی : یکی از مهمترین عوامل سرقت فقر اقتصادی است . در کشور ما عدم تقسیم کار و ثروت به صورت عادلانه و مناسب باعث بروز طبقات اقتصادی گردیده و بخش عظیمی از اجتماع در فقر شدید به سر می برند .در یک دهه اخیر در بیش از نود درصد پرونده های سرقت که خود شاهد بوده ام سارق معتاد بوده و همچنین سارق فقیر و ساکن محله های فقیر نشین شهر بوده است . بیکاری و افسردگی محیطی از جمله عوامل اصلی اعتیاد به شمار می آیند و با این وصف بیکاری ، فقر و اعتیاد با سرقت دارای ارتباط معنادار می باشند .

🔷فقر فرهنگی :
روان شناسان اجتماعی جرم و کجروی ها را سرپیچی از هنجارها ، رسم ها ، سنت ها و قوانین جامعه می دانند . رسم ها و سنت ها و قوانین هر جامعه به عنوان مجموعه ای از ارزش های فرهنگی آگاهانه یا نا آگاهانه است که از نسل های قبل به نسل های بعد منتقل می شود ، مورد احترام است ، و تجاوز به آن جرم محسوب می گردد . اکثر سارقان از قشر کم سواد یا بی سواد هستند و به ندرت می توان بین آن ها اشخاص دارای مدارک دانشگاهی یافت که با این وصف فقر فرهنگی بر این قشر به صورت گسترده حاکمیت دارد .
🔷خرده فرهنگ ها در یک جامعه طبقاتی نیز در این بحث قابل بررسی است . کوهن آسیب شناس اجتماعی ، خرده فرهنگ ها را از مشخصه های اصلی جوامع طبقاتی می داند که احتمال کجروی های اجتماعی را فزونی می بخشند . چه اینکه عملی چون سرقت در بین برخی از گروه های نوجوان و جوان ، ممکن است به صورت هنجار در آمده باشد .
🔸در برخی جوامع محلی سرقت افتخار به شمار می آید و تا زمانی که شخص نتوانسته سرقت کند حق انتخاب همسر ندارد .
🔷معاشرت با دوستان ناباب : ساترلند در نظریه پیوند افتراقی خود می گوید : رفتار مجرمانه مانند هر نوع رفتار دیگری آموختنی است . از این رو داشتن دوستان ناباب و تاثیر معاشرت با آن ها در سوق دادن فرد به سوی سرقت نقش اساسی دارد .
مهاجرت روستائیان به شهرها و مشکلات عدیده اقتصادی و روانی ناشی از آن از دیگر عوامل سرقت به شمار می آید .
🔶جهت کاهش میزان سرقت در یک اجتماع موارد ذیل قابل بررسی است :
۱ . ایجاد شکوفایی اقتصادی ، اشتغال زایی و فقرزدایی . نظریه فشار بیش از هر نظریه دیگری در جامعه کنونی ما مصداق دارد .
۲ . در اختیار قرار دادن امکانات آموزش و پرورش مناسب و تحصیل رایگان برای افزایش سطح فرهنگی اجتماع .
۳ . کنترل خانواده ها بر فرزندان در خصوص انتخاب دوستان . دوستان ناباب یکی از عوامل اصلی انحرافات نوجوانان هستند .
۴ . توجه بیشتر حاکمیت به محله های فقیر نشین و ایجاد امکانات بیشتر در اختیار افراد مقیم این محلات .
۵ . مبارزه با اعتیاد ، شناسایی معتادین و حمایت در جهت ترک و حتی سهمیه بندی مجانی مواد برای ایجاد امکان مراقبت های بعدی .

منابع : ستوده ، هدایت الله ، آسیب شناسی اجتماعی ، تهران : نشر آوای نور ، ۱۳۹۳ .
معظمی ، شهلا ، بزهکاری کودکان و نوجوانان ، تهران : نشر دادگستر ،۱۳۸۸ .

#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
@atu_sociology