‌🔶 گزارش مجلس دربارۀ عملکرد قانون هدفمندی یارانه‌ها. 🖋 رضا امیدی

‌🔶 گزارش مجلس دربارۀ عملکرد قانون هدفمندی یارانه‌ها
🖋 رضا امیدی

کمیسیون برنامه و بودجۀ مجلس در سال ۹۷ گزارشی دربارۀ عملکرد ۷ سالۀ قانون هدفمندی یارانه‌ها منتشر کرد. این گزارش بیشتر به منابع و مصارف این قانون و جمعیت تحت پوشش آن طی سال‌های ۹۵-۱۳۸۹ پرداخته و هیچ ارزیابی از تحقق اهداف آن (تأثیر بر میزان مصرف انرژی، کاهش بیکاری، بهبود شاخص عدالت اجتماعی، کاهش فقر، و ...) ارائه نشده است. در ادامه بخش‌هایی از این گزارش آمده است:

🔸منابع حاصل از اجرای قانون: با اجراي قانون هدفمندکردن یارانه‌ها، قیمت فروش داخلی پنج فرآورده اصلی نفتی (بنزین معمولی، بنزین سوپر، نفت‌گاز، نفت سفید، نفت کوره)، سوخت هوایی، مصرف داخلی گاز طبیعی و قیمت فروش داخلی آب و برق افزایش می‌یابد و پس از کسر مالیات، عوارض، و افزایش بهای تمام‌شده در اختیار سازمان هدفمندی قرار می‌گیرد. در دورۀ ۹۵-۱۳۸۹ بیش از ۱۹۵ هزار میلیارد تومان از محل افزایش قیمت این کالاها به حساب سازمان هدفمندسازی واریز شده است. علاوه بر این مبلغ، حدود ۸۳ هزار میلیارد تومان نیز از محل بودجۀ عمومی، تنخواه بانک مرکزی، و صندوق توسعۀ ملی به حساب سازمان واریز شده است (جمع دریافتی سازمان هدفمندسازی حدود ۲۷۸ هزار میلیارد تومان).

🔸عملکرد سازمان هدفمندی: طی این دوره، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها بیش از ۲۵۹ هزار میلیارد تومان به‌طور نقدی به حساب خانوارها واریز کرده (معادل ۹۳ درصد کل منابع دریافتی)، و ۱۸۰۰ میلیارد تومان به بخش تولید و ۶۷۰۰ میلیارد تومان نیز به بخش سلامت اختصاص داده است.

🔸تعداد یارانه‌بگیران: تعداد یارانه‌بگیران طی این دورۀ ۷ ساله در نوسان بوده است. در سال ۱۳۹۰ به حدود ۷۵ میلیون نفر یارانه اختصاص یافته، این تعداد در سال ۱۳۹۲ به حدود ۷۷.۵ میلیون نفر رسیده و سپس در سال ۱۳۹۵ به حدود ۷۵.۴ میلیون نفر کاهش یافته است. در سال‌های ۹۵-۱۳۹۳ حدود ۴.۷ میلیون نفر از افراد تحت پوشش برنامه حذف شده‌اند، اما تقریباً حدود ۳.۵ میلیون نفر جدید نیز به برنامه اضافه شده‌اند.

🔸مجموع یارانۀ اختصاصی دولت به پنج فراوردۀ اصلی و سوخت هوایی: میزان یارانۀ پرداختی دولت به این فراورده‌ها در دورۀ زمانی گزارش (۹۴-۱۳۸۹) جمعاً حدود ۴۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است. در سال ۱۳۹۴ که متوسط نرخ دلار حدود ۳۴۵۰ تومان بوده، کل یارانۀ دولتی این فرآورده‌ها (براساس قیمت فوب خلیج فارس) حدود ۵۰.۷ هزار میلیارد تومان بوده است. این رقم کمتر از ۶ درصد بودجۀ کل کشور در سال ۱۳۹۴ بوده است.

🔸لازم به توضیح است که براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، قیمت حامل‌های انرژی طی این دوره (۹۵-۱۳۸۹) به‌طور متوسط بیش از ۷ برابر شده است.

🔹 گزارش را از پیوست دانلود کنید🔻

💡 #رسانه شمایید. اگر می‌پسندید، برای دوستان‌تان بفرستید.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology