✅دستان لرزان تامین اجتماعی و فانوس گمشده رسانه‌ها.. ✍🏻یاسر باقری

✅دستان لرزان تامین اجتماعی و فانوس گمشده رسانه‌ها

✍🏻یاسر باقری

🔹جمله کوتاه یک سیاستمدار درباره «دهه شصتی‌ها»، سبب تسخیر فضای مجازی و تلویزیون توسط منتقدان می‌شود اما رخدادهای بزرگ در سازمانی همچون تامین اجتماعی که شیشه عمر بازنشستگی دهه شصتی‌ها را در دستان لرزان خود گرفته است، در رسانه‌ها اهمیتی نمی‌یابد!
🔹هر اقدامی در شهرداری تهران که تنها شهروندان تهرانی را تحت پوشش دارد در رسانه‌ها به‌سرعت برجسته می‌شود اما فرازوفرودها و تصمیم‌گیری‌ها در تامین اجتماعی که بیش از پنجاه درصد جمعیت کشور را تحت پوشش دارد و حدود 8.5 تا 9 میلیون نفر از مردم استان تهران را دربرمی‌گیرد نمود چندانی نمی‌یابد!
🔹بخش کوچک بودجه درباره افزایش عوارض خارج از کشور توسط دولت، مورد توجه رسانه‌ها قرار می‌گیرد اما انتقال کل بودجه درمان تامین اجتماعی به خزانه دولت واکنشی برنمی انگیزد!
🔹در یک دهه اخیر، بیش از همه، زمانی تامین اجتماعی مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت که مرتضوی بر مسند مدیریت آن نشست، اما همزمان با برخاستن او، رسانه نیز از این سازمان روگرداند.
🔹تصور من بر این است که علت این توجه و عدم توجه به موضوعات در ایران، آن است که حوزه اجتماعی توسط حوزه سیاسی تسخیر شده و روشنفکران و حتی اندیشه‌ورزان حوزه اجتماعی، بیشتر کنشگران سیاسی هستند تا دغدغه‌داران تخصصی حوزه اجتماعی.
🔹وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور به نحوی است که در آینده نزدیک، همه چشم‌ها نگران به حوزه رفاه و تامین اجتماعی دوخته خواهد شد اما اگر امروز تمرکز نگاه‌ها و رسانه‌ها به این حوزه رخ ندهد، فردا کاری از دست کسی برنخواهد آمد.
🔹شیشه عمر شاغلان امروز، به شکل دراماتیکی در دست سازمانی قرار دارد که در وضعیت لرزانی ادامه حیات می‌دهد و موفقیت در پیمودن راه پرمخاطره پیشِ رویش به چراغ روشن رسانه‌ها وابسته است.
🔹حوزه سلامت با بهره‌گیری از شبکه قدرتمند پزشکان و نفوذ آنان در بخش‌های مختلف سیاست‌گذاری اجتماعی در ایران، در حال بلعیدن بودجه‌های مختلف حوزه اجتماعی است و هیچ‌کس در این زمینه حساسیتی نشان نمی‌دهد.
هزینه درمان تامین اجتماعی از سال‌ 92 تا 94 به ترتیب هر سال 48، 52 و 36 درصد افزایش یافته است که این موضوع از آغاز پیدایش تامین اجتماعی در ایران بی‌سابقه بوده است.
🔹نتیجه این موضوع، برداشت از بخش بیمه بازنشستگی و واریز به بخش درمان بوده است؛ اما قاضی‌زاده هاشمی به این موضوع نیز راضی نیست و بر آن است تا انتهای این بازی تراژیک پیش رود. در همین راستا، در قانون بودجه 1397، منابع مالی درمان تامین اجتماعی به جای صندوق تامین اجتماعی به خزانه دولت واریز خواهد شد!
🔹این سطح از هجوم به منابع تامین اجتماعی که اقدام تاریخی بی‌سابقه‌ای است نیازمند مواجهه جدی رسانه‌ها و صاحب‌نظران به این موضوع است.
🔹ورود رسانه‌ها به این حوزه، نه‌تنها به حساسیت بیشتر در مواجهه با منابع تامین اجتماعی منجر خواهد شد که در مدیریت مجموعه رفاه و تامین اجتماعی نیز وضعیت تصمیم‌گیری‌ها، شفافیت و کیفیت انتخاب‌ها را تغییر خواهد داد.

#جامعه

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology