🔰گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از فقر مطلق در سال ۱۳۹۵.. ✍🏻رضا امیدی

🔰گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از فقر مطلق در سال ۱۳۹۵

✍🏻رضا امیدی

🔸براساس گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، در سال ۱۳۹۵ حدود ۱۵ درصد جمعیت شهری و ۱۲ درصد جمعیت روستایی زیر خط فقر مطلق قرار داشته‌اند. در این سال استان‌های سیستان‌وبلوچستان (۳۸.۳%)، کرمان (۳۲.۹%)، گلستان (۳۰.۷%)، قم (۲۹.۹%)، و هرمزگان (۲۲.۱%) بالاترین میزان جمعیت زیر خط فقر مطلق را دارند. در این بین، جمعیت زیر خط فقر در مناطق روستایی (۳۵.۵%) استان کرمان بیش از مناطق شهری (۳۱%) است، و در سایر این استان‌ها، فقر مطلق در بین خانوارهای مناطق شهری بیش از مناطق روستایی شیوع دارد.

🔸در این گزارش، مناطق شهری کشور در ۴ خوشه و مناطق روستایی نیز در ۵ خوشه، دسته‌بندی شده‌اند و برای هر خوشه، خط فقر جداگانه محاسبه شده است. روش محاسبه خط فقر برای هر خوشه نیز براساس تعیین خط فقر خوراکی و محاسبۀ هزینۀ غیرخوراکی در محدودۀ فقر براساس ضریب انگل است. براین‌اساس، ابتدا خط فقر سرانه (به ازای هر نفر) در خوشه‌های مختلف محاسبه شده و عدد به‌دست‌آمده در ۲.۷ ضرب شده است تا خط فقر مطلق برای یک خانوار ۴ نفره به‌دست آید. خط فقر مطلق ماهانه در مناطق شهری برای خوشۀ اول ۱ میلیون ۱۰۹ هزار تومان، برای خوشۀ دوم ۹۸۳ هزار تومان، برای خوشۀ سوم ۱ میلیون و ۳۶۵ هزار تومان، و برای خوشۀ چهارم ۲ میلیون و ۷۶ هزار تومان محاسبه شده است. خط فقر مطلق خانوار در مناطق روستایی نیز برای خوشه‌های اول تا پنجم بین ۵۴۳ هزار تومان تا ۱ میلیون ۱۶۷ هزار تومان متفاوت است.

🔸حدود ۶۵ درصد خانوارهای مناطق روستایی در سه استان سیستان‌وبلوچستان، ایلام، و کهگیلویه‌وبویراحمد دارای فقر غذایی هستند. در مناطق شهری نیز در خوشه‌های مختلف بین ۳۰ تا ۴۰ درصد جمعیت کمتر از ۲۱۰۰ کالری در روز مصرف غذایی دارند. اگر در این گزارش، فقر خوراکی و غیرخوراکی از هم تفکیک شود، شیوع فقر غیرخوراکی کمتر از خوراکی است که نشان می‌دهد خانوارهای فقیر برای تأمین هزینه‌های ضروری غیرخوراکی (در همان سطح فقیرانه)، از کیفیت سبد خوراکی خود می‌زنند.

لینک دانلود متن کامل گزارش:
http://rc.majlis.ir/fa/report/show/1089090


🌐شبکه جامعه شناسی علامه

@Atu_sociology