✅روایتی از مقاومت‌های پیش روی اصلاح نظام مالیاتی

✅روایتی از مقاومت‌های پیش روی اصلاح نظام مالیاتی

در شمارۀ یکشنبه 97.3.20 روزنامۀ شرق مصاحبه‌ای با علی عسگری؛ رییس پیشین سازمان امور مالیاتی کشور انجام داده که بخشی از آن در زیر آمده است. این مصاحبه روایت شفافی است از یک دهه تلاش سازمان امور مالیاتی برای بکارگیری تکنولوژی‌ها و ابزارهای غیرمستقیم سیاست‌گذاری برای کنترل فساد و ناکارایی در نظام مالیاتی و موانع پیش‌روی آن.

🔸سرک‌کشی به حساب‌های بانکی از عبارت‌ها و باورهای غلطی است که ذی‌نفوذان و ذی‌نفعان در حوزه مالیاتی شکل داده‌اند. این یک عبارت غلط است تا طفره‌روی فعالان اقتصادی از شفافیت و پرداخت مالیات را توجیه کند. سازمان امور مالیاتی برای دریافت مالیات خانه‌های خالی نیز با این طفره‌روی روبه‌روست. در بیشتر موارد هم فشارها و نارضایتی‌ها نه از اصناف خرد، بلکه از طرف گروه‌هایی به سازمان امور مالیاتی وارد می‌شود که خود قانون‌گذارند یا مجری قانون.

🔸 واقعیتی که در اقتصاد اکثر کشورهای در حال توسعه وجود دارد، این است که دستگاه‌های اجرائی و فعالان اقتصادی به سیستم‌های غیرشفاف عادت کرده‌اند و در برابر الکترونیکی‌شدن مقاومت می‌کنند. در حوزۀ مالیات به‌دلیل رابطۀ مؤدی و کارشناس این مقاومت جدی‌تر هم هست.

🔸برخی استانداران و نمایندگان مجلس از اصناف حمایت بدون منطق و خلاف قانون می‌کردند. اختلاف ما با اصناف سر تشخیص درآمد بود. ما می‌گفتیم این مالیاتی که می‌پردازید با درآمدتان انطباق ندارد. اصناف بیش از 80 درصدشان در آن سال‌ها زیر 500 هزارتومان مالیات می‌پرداختند.

🔸در چند سال اخیر که پایگاه اطلاعاتی را در سازمان امور مالیاتی ایجاد کردیم، پرونده‌های فرار مالیاتی بسیاری رو شد. این‌ها بیشتر افرادی هستند که در بخش واسط اقتصاد فعالیت می‌کنند و دارای کسب‌وکارهای کلان هستند و اگر اختلافی بین این دانه‌درشت‌ها و سازمان امور مالیاتی رخ دهد همین‌ها اصناف خرد را عَلم می‌کنند.

🔸قبل از اصلاح قانون مالیات مستقیم برخی از مؤدیان اظهار می‌کردند ما از پرداخت مالیات معاف هستیم. آستان‌ها می‌گفتند ما حکم مقام معظم رهبری را داریم. ما می‌گفتیم جایی که ایشان حکم دادند شما در عملکرد معاف از مالیات هستید، اما در مالیات بر ارزش‌افزوده به اختلاف برخوردیم. به دفتر مقام معظم رهبری مراجعه کردیم و ایشان حکم دادند تمامی نهادها باید مالیات بر ارزش‌افزوده را پرداخت کنند، اما مالیات بر عملکردشان کماکان مشمول حکم رهبری است.

🔸متأسفانه ما موردهایی داریم که قانون‌گذار خودش قانون وضع می‌کند اما بعد سد اجرای قانون می‌شود. کسی در مجلس نباید حق داشته باشد در مقابل نظام مالیاتی برای گرفتن مالیات بایستد، اما با دخالت و منفعت شخصی این ایستادگی همچنان وجود دارد... همان کسانی را که نمایندگان مجلس درخواست معافیت یا سهل‌گیری برای دریافت مالیات آن‌ها را مطرح می‌کنند، کسانی هستند که ده‌ها سال بوده مالیات نپرداخته‌اند. نسبت فرار مالیاتی ما در قیاس با کشورهای جهان دو برابر بیشتر است.
لینک دسترسی به متن کامل مصاحبه:
goo.gl/tNEswm

🔰از کانال سیاست گذاری اجتماعی

🌐شبکه جامعه شناسی علامه
@Atu_sociology