🔰 شکست بازار در عرصه سلامت چیست؟. 🖋 فاطمه کاشی

🔰 شکست بازار در عرصه سلامت چیست؟
🖋 فاطمه کاشی

🔹در سه دهه گذشته کشورهای زیادی به خصوصی‌سازی خدمات سلامت روی آورده‌اند. بخش خصوصی و بازار آزاد نوید کاهش هزینه، بالا بردن بهره‌وری و رفع مشکل کمبود منابع را می‌دهند. حامیان بخش خصوصی معتقدند هزینه‌های بوروکراتیک دولت بسیار بالاست و خدمات رسانی آن هم بی‌کیفیت و ضعیف است و رقابت در بازار آزاد می تواند این مشکلات را کم کند.

🔹در شرایط رقابت آزادانه به تدریج و در بلند مدت شرکت‌ها سعی می‌کنند با کمترین هزینه کار کنند و برای رقابت بهتر پایین‌ترین قیمت‌های ممکن را ارایه کنند. بهره‌وری منابع در چنین حالتی بالاست.

🔹اما بازار آزاد برای رسیدن به نتایج مثبتی که گفته شد نیازمند برخی شرایط ویژه است. از یکسو باید گروه‌های متعددی در بازار در حال رقابت باشند که هیچ کدامشان روی قیمت گذاری اعمال قدرت نکنند. از سوی دیگر ورود و خروج از بازار باید کاملا آزاد باشد. همچنین کالاها و محصولات باید یکدست باشند. در نهایت بازار رقابتی تنها زمانی به درستی کار می‌کند که انحصار وجود نداشته باشد.

🔹در اینجا ست که می توان پی به مفهوم شکست بازار در ارایه خدمات سلامت برد. در بازارهای سلامت رقابت آزاد از چند جهت ممکن نیست. نخست آنکه ورود و خروج با انواع مجوزها و قوانین و قیمت گذاری ها محدود می‌شود. دوم آنکه محصولات و خدمات در بازار سلامت اصلا و ابدا یکدست نیستند و مشتریان اطلاعات بسیار محدودی نسبت به آنها دارند. سوم اینکه در اجتماعات کوچک با احتمال زیاد انحصار شکل می‌گیرد.

🔹در نهایت باید اضافه کرد که در مورد سلامت این تنها بهره‌وری نیست که باید مورد توجه قرار بگیرد. بسیاری از مشارکت کنندگان در بازار نمی‌توانند به تنهایی از پس هزینه‌های سلامت برآیند. وجه دیگر سلامت «عدالت» است که توجیه کننده دخالت دولت برای توزیع برابرانه آن در میان مردم است.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology