🔅 قضاوت اجتماعی. 🖋 افشین. دانشجوی دوره دکتری جامعه شناسی سیاسی

🔅 قضاوت اجتماعی
🖋 افشین #اشکورکیایی
دانشجوی دوره دکتری جامعه شناسی سیاسی

📍 امر قضاوت اجتماعی در جامعه کنونی ایرانی، تا حد زیادی متکی به شبکه‌های اجتماعی است که بخشی از گفتمان سرمایه‌داری می‌باشد و اینکه ما سعی می کنیم رفتار و کردار اجتماعی خود را (شامل خوراک، پوشاک، کنش و...) با توجه به این گفتمان تنظیم کنیم.
📍 اصل و اساس رفتار اجتماعی سرمایه داری هم براساس «مصرف در نهایت خودش» است و بنابراین موجودیت خود را در مصرف (به شکلها و گونه‌های مختلف) انسان جستجو می‌کند.
📍این در حالی است که در جامعه گذشته، قضاوت اجتماعی از دایره و از گذرگاه سنت و مذهب بود و ما سعی می کردیم دارایی‌های رفتارهای اجتماعی خود را با توجه به این گفتمان تنظیم کنیم.
📍 از نگاه فوکو، گفتمانها همواره سعی در به انقیاد درآوردن (مطیع کردن) سوژه‌ها (انسان) هستند تا از این طریق هنجارها و ارزش‌های رفتاری خود را بر آنها روا بدارند؛ ولی درکنار این، فوکو به بحث مقاومت دربرابر گفتمان مسلط اشاره می‌کند که در غالب این مفهوم، انسانها سعی در آزاد کردن خود از گفتمان مسلط دارند...
📍 بعد از انقلاب اسلامی، گفتمان مذهبی (به عنوان گفتمان مسلط) سعی کرد انسان ایرانی را در امر اجتماعی به انقیاد خود دربیاورد ولی انسان ایرانی در غالب مفهوم مقاومت دست به دامان گفتمان مقابل (گفتمان سرمایه‌داری) شد و رفتارهای خود را به هنجارهای و قضاوتهای آن تنظیم کرد.
📍 در پایان سوالی که مطرح است این می باشد که حال آیا انسان ایرانی می‌تواند از گفتمان مسلط سرمایه‌داری خود را رهایی دهد و به گفتمان دیگری روی بیاورد؟ ولی سوالی اصلی این است که اصلاً چنین گفتمانی وجود دارد که ما خودمان را به آن سنجاق کنیم و یا نه وجود ندارد و ما توجه به بحثی که فوکو در امر خودآفرینی رفتاری و اخلاقی می کند تا اطلاع ثانوی که گفتمان جدیدی بیاید خودمان رفتار و اخلاق خودآفرین در رفتارهای اجتماعی داشته باشیم؟

#جامعه
#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ