✅تسخیرشدگی قدرت به دست غیرمولدها.. ✍فرشاد مؤمنی

✅تسخیرشدگی قدرت به دست غیرمولدها

✍فرشاد مؤمنی

🔹 در طی سال های 1384 تا 1392 ما مشاهده کردیم که آن هایی که متولی امور اجرایی کشور بودند، به سمت جهت گیری های تنش آفرین در مناسبات بین المللی حرکت کردند و آن تنش آفرینی ها بار هزینه های بسیار سنگینی بر دوش مردم و تولید کنندگان ایجاد کرد. از منظر عدالت اجتماعی از دیدگاه اسلام، ما به شدت نیاز داریم که ببینیم چقدر روا است که هزاران تولید کننده ایران در اثر آن تحریم ها و به اصطلاح سوء تدبیرها دچار بحران شده اند و به خاطر بدهکاری ای که در ایجاد آن هیچ نقشی نداشتند، کارشان به زندان کشیده است، تکلیف آن چیست؟ چرا باید وقتی کارهای نادرست و یا جهت گیری های نادرست را مجریان و سیاست گذاران و قوه مقننه انجام می دهند، هزینه های آن را فرودستان و تولید کنندگان باید بپردازند؟

🔹 طی سه دهه گذشته حتی بنیه یادگیری نظام تصمیم گیری ما در حدی نبود که از خطاهای فاحشی که خودش مرتکب شده درس بگیرد و از تکرار آن ها اجتناب کند، ما شاهد آن بودیم که بار­ها و بار ها این ها به سمت سیاست های مثل شوک درمانی رفته اند. ذخیره دانایی بشر به اندازه کافی در این زمینه گویا است که هر کشوری که به سمت شوک درمانی رفته است، جامعه خودش را در معرض فاجعه های انسانی و اجتماعی و محیط زیستی جدی قرار داده است. چرا باید آن هایی که این سیاست گذاری ها را کرده اند، هیچ هزینه ای نپردازند، اما فرودستان و تولیدکنندگان که هیچ نقشی در این زمینه نداشته اند باید تمام بار هزینه ها را بر عهده بگیرند.

🔹 میزان سود سالانه پرداخت شده به سپرده ها در ایران، معادل دستمزد یازده میلیون انسان در آن سال با استاندارد حداقل دستمزد بوده است. این رقم معادل 14درصد GDP و معادل نوزده درصد نقدینگی کشور در آن زمان بوده است. می دانید که بخش بزرگی از این تلاطم ها و نابسامانی ها و بحران­هایی که در اقتصاد کشور پدید آمده است، ناشی از این پدیده تسخیرشدگی و تعهد به پرداخت سودهای نجومی به سپرده ­های بانکی و تحمیل فشار­های غیرعادی به مردم و فرو دستان، کانون اصلی بحران بختک نقدینگی در اقتصاد سیاسی ایران است که همین طور دارد برای ما مسئله آفرینی می کند.

🌐شبکه جامعه شناسی علامه
@Atu_sociology