🔷ضرورت حضور غیرپزشکان در نظام پزشکی

🔷ضرورت حضور غیرپزشکان در نظام پزشکی

در شمارۀ امروز روزنامۀ شرق مختصری از طرحی پژوهشی باعنوان «اثر و نقش گروه‌های فشار در نظام سیاست‌گذاری عمومی سلامت» به قلم حمید بهلولی منتشر شده، که خواندنی است. نظام پزشکی یک نمونه از تشکل‌های حرفه‌ای مدرن است که بنا بوده حامل اخلاق و دفاع از منافع عمومی باشند، اما به‌تدریج حفظ منافع صنفی را به‌بهای نادیده‌گرفتن منافع عمومی اولویت داده‌اند. بخش‌هایی از این یادداشت در ادامه می‌آید:

🔸براساس یافته‌های حاصل از مطالعۀ تطبیقی سازمان نظام‌پزشکی ایران و دیگر کشورها از‌جمله انگلستان، ایرلند، کانادا، چین، و هند انجمن نظام پزشکی در این کشورها (به جز ایران) اصلی‌ترین مأموریت خود را دفاع و حمایت از حقوق بیماران و مصرف‌کنندگان قرار داده‌اند و در کنار آن بر استانداردهای آموزشی کادر پزشکی نظارت می‌کنند. برای مثال نظام‌پزشکی انگلستان وظیفۀ خود را حمایت از حقوق بیمار و مصرف‌کننده در مقابل طبقۀ پزشکان تعریف می‌کند و خدمات آن به پزشکان در کنار نظارت بر آموزش پزشکی، ارائۀ مشاوره‌های حقوقی در راستای کاهش خطاهای پزشکی و حفظ حقوق بیماران است. در این کشورها حرفه‌ای‌های پزشکی حداقل کرسی‌های هیئت مرکزی نظام پزشکی را اشغال می‌کنند و بیش از نصف کرسی‌ها را افراد غیر پزشک و غیر کادر پزشکی اشغال کرده‌اند. اما سازمان نظام‌پزشکی در ایران خود را سازمان صنفی پزشکان معرفی می‌کند و خود را ملزم به دفاع از منافع حرفه پزشکی می‌داند و همۀ کرسی‌های آن در دست پزشکان است.

🔸هیئت‌مدیرۀ سازمان نظام‌پزشکی ایران از سوی پزشکان انتخاب می‌شوند و طبیعی است که شعار و عمل آن‌ها متوجه حفظ منافع صنفی پزشکان می‌شود. در‌حالی‌که در هیچ‌کدام از کشورهای پیش‌گفته و بسیاری از کشور‌های دیگر نه‌فقط حفظ حقوق و منافع صنفی پزشکان جزء وظایف نظام‌پزشکی ذکر نشده، بلکه همۀ اعضای هیئت‌مدیرۀ سازمان نیز نمی‌توانند پزشک و صاحب منافع در حوزۀ پزشکی باشند و پزشکان فقط چند نماینده در هیئت‌مدیره نظام‌پزشکی خواهند داشت.

🔸نحوۀ تبلیغات کاندیداها در انتخابات نظام‌پزشکی و سلسله‌پیام‌های رئیس قبلی و فعلی سازمان نظام پزشکی نیز کاملاً در راستا و مؤید این درک و برداشت صنفی جامعۀ پزشکی از سازمان متبوع و در تعارض با فلسفۀ وجودی نظام‌های پزشکی در دنیا است. دلیل عمدۀ رقابت صنفی بین گروه‌های فشار، از جمله نهادهای سیاسی پزشکان، سطوح مختلف پزشکی (متخصص و عمومی)، و بین رشته‌های مختلف پزشکی برای مدیریت نظام‌پزشکی در ایران به همین نکته برمی‌گردد که سازمان نظام‌‌پزشکی به سازمان صنفی و منشأ دفاع از منافع و حقوق پزشکان و کادر پزشکی در مقابل حقوق مردم و مصرف‌کنندگان خدمات تبدیل شده است.

لینک دسترسی به متن کامل یادداشت: goo.gl/ZQprbx

🔰از کانال سياست گذاری اجتماعی

🌐شبکه جامعه شناسی علامه

@Atu_sociology